"Magyarok vére szárad Konyev kezén, ne legyen szobra Prágában!"

2013. május 6. - 11:45 | Kultúra

Konyev marsall, a szovjet Vörös Hadsereg egykori hadvezére prágai köztéri szobrának az eltávolítását és múzeumba helyezését követelte a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap hétfőn. Az újság ezt egyebek között azzal indokolta, hogy Konyev marsall a Varsói Szerződés haderejének főparancsnokaként személyesen irányította az 1956-os magyar forradalom katonai leverését.

A szobrot 1980 májusában állították fel a cseh főváros Dejvice negyedében annak emlékére, hogy a Konyev parancsnoksága alatt álló szovjet katonai egységek 1945. május 9-én felszabadították Prágát.

A Lidové Noviny elismeri a felszabadítás tényét, de emlékeztet, hogy a Vörös Hadsereg mindjárt Prágába érkezése után a csehszlovák állampolgárok százait - orosz és ukrán emigránsokat - a gulágokra hurcolta el.

Annak, miért nem helyes, hogy a szovjet hadvezérnek köztéri szobra legyen Prágában, a lap szerint két komoly oka van. Az első ok hazai: Konyev kíséretében 1968 tavaszán szovjet hírszerzők tucatjai érkeztek Csehszlovákiába, akik értékes adatokat gyűjtöttek az ország tervezett megszállásához.

"Van itt azonban még egy, sokkal súlyosabb ok. Ivan Sztyepanovics Konyev volt a parancsnoka 1956-ban azoknak a szovjet katonáknak, akiknek a tankjai vérbe fojtották a kommunistaellenes felkelést Magyarországon. A prágai parkban tehát már 33 éve olyan ember integet nekünk baljával, aki közvetlenül is felelős mintegy 2500 magyar állampolgár haláláért" - írja az újság.

Nyilvánvaló, hogy a szobor egy más korban készült, amelynek értékeivel ma nem értünk egyet. Konyev marsall szobra is a múlt, nem pedig a ma értékeit testesíti meg, ezért nem a prágai köztéren, hanem a múzeumban a helye - írja Jan Drazan, a Lidové Noviny főszerkesztő-helyettese.

- mti/para -