Áll a bál: Húzzon el a buzizó miniszterelnöki megbízott, Kerényi!

2013. május 24. - 15:50 | Kultúra

Kulka János után a Magyar Színházi Társaság, a Független Előadóművészeti Szövetség (FESZ) és a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) is tiltakozik a miniszterelnöki megbízott kijelentései ellen – írja a Hír24.

A FESZ közleményében felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy „a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős megbízottját" azonnali hatállyal mentse fel hivatalából.

"A jogállamisággal, a kormányzati közszereplőktől elvárt erkölcsi normákkal, valamint a polgári értékrenddel Kerényi megnyilvánulásai nem egyeztethetőek össze" - írják.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem szintén tiltakozik Kerényi Imre, az egyetem korábbi tanárának gyűlöletkeltő kijelentései ellen, amelyekkel „kísérletet tesz az egyetem lejáratására és hallgatóink megbélyegzésére". "Rágalmazó szavaival nemcsak az egyetemet és a Nemzeti Színházat illeti, hanem rajtuk keresztül színészeket, rendezőket, színházi embereket, az egész magyar művészvilágot és egyetemi polgárságot sérti meg" - írták, hangsúlyozva: nem tartják méltónak Kerényi Imrét a magyar állam, a magyar kormány semmilyen képviseletére.

A Polgári Szalonban egy áprilisban tartott beszélgetésen, amelyen Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház júliustól kinevezett vezetője is jelen volt, Kerényi Imre, a Madách Színház egykori igazgatója, jelenleg miniszterelnöki megbízott azt mondta: Vidnyánszky "meg fogja csinálni azt a Nemzeti Színházat, ami ugyanúgy sikeres lesz, mint az Alföldié, csak nem a buzikról fog szólni, hanem a szerelemről, meg a barátságról, meg a hűségről". Kerényi Imre emellett feltett szándékának nevezte a Színház- és Filmművészeti Egyetem megreformálását, amely "kis rabszolgákat képez".

A Magyar Színházi Társaság szerint a megnyilatkozás magánemberként is elfogadhatatlan, „Kerényi Imre jelenleg azonban miniszterelnöki megbízottként engedi meg magának a tűrhetetlen hangnemet. A Színház- és Filmművészeti Egyetem lejáratása és burkolt fenyegetése, a kirekesztő szavak használata megengedhetetlen és nem maradhat válasz és következmények nélkül" - fogalmaznak.

Felhívják az illetékes kormányzati szervek irányítóinak figyelmét arra, hogy Kerényi Imre ilyen megnyilvánulása "rossz fényt vet megbízóira, kárt okoz megosztott kulturális életünknek, és megcsúfolja a demokratikus Magyarország alaptörvényben rögzített értékrendjét".

Csütörtökön Vidnyánszky Attila közleményben fejezte ki sajnálkozását, amiért nem igazította helyre Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott a teátrum korábbi műsorára tett szavait.

"Sajnálom, hogy a jelenlétemben igaztalan és bántó szavak hangoztak el a Nemzeti Színház eddigi műsoráról. Hibáztam, amikor nem igazítottam helyre ezeket a szavakat akkor, amikor kimondattak. Most megteszem. A Nemzeti vezetőjeként azon fogok dolgozni, hogy közös, valós kérdéseinkre egymást megbecsülve keressünk válaszokat" - írta a Nemzeti Színház leendő igazgatója.

Hír24