Tóth Tibor: A tehetség élvez elsőbbséget, nem a szlovákiai magyar színész

2013. május 30. - 16:37 | Kultúra

A komáromi Jókai Színház társulatával kapcsolatban kialakult találgatásokról Tóth Tibor igazgatót telefonon kérdeztük.

Biztos, hogy a felvidéki magyar színjátszás érdekeit szolgálja, hogy két olyan jelentős színésznő, mint Szabó Szvrcsek Anita és Molnár Xénia nem kap új szerződést?

A felvidéki, vagy a szlovákiai, vagy a magyar színjátszás érdekét sok minden szolgálja. Például az, hogy amennyiben lehet, ideális társulata legyen. Ideális lehetőségei legyenek ahhoz, hogy a legmagasabb színvonalú előadásokat hozza létre. Ennek egyik aspektusa a társulat építése, adott esetben a társulat módosítása. A színház évados szerződéseket köt a színészeivel. Ez azt jelenti, hogy egy évadon keresztül vállal kötelezettséget arra, hogy a színésznek munkát ad. A szerződés lejárta előtt a színház átértékeli a színész munkáját, és mérlegeli, hogy a következő évadban is évados szerződést köt vele, vagy sem. Ez egy jogi forma. Ez mindenütt így van.

Ezek szerint elégedetlenek voltak velük?

Nem voltunk velük elégedetlenek. Minimum három szerepet kell eljátszani ahhoz, hogy évados szerződést kapjon valaki. Három szerep esetében rentábilis az évados szerződésben nyújtott honorárium. Ezeknek a színészeknek nem tudta ezt a színház biztosítani, azáltal, hogy a rendezők nem bízták meg őket feladatokkal. A következő évad rendezői nem kérték őket, márpedig elsősorban a rendezők játszanak döntő szerepet a kérdésben. Szvrcsek Anita nem kapott évados szerződést, de két főszerepet játszhat majd el vendégként. Molnár Xénia esetében bonyolultabb, mivel alkatilag és képességileg szűkebb azon szerepek köre, amelyek illenek hozzá. Az ő esetében a súgói állást ajánlotta fel a színház, mellette szintén fog szerepet játszani. Valószínűleg több lesz így a jövedelme, mint most.

Mennyi magyarországi színészt foglalkoztat a színház? A most bemutatásra kerülő Made in Hungáriában úgy tudjuk, eléggé sokat…

25 magyarországi vendégszínészről ír a média, holott 18 közülük iskolás táncos, nem vendégművész. Nincs szó sztárgázsikról, napidíjért táncolnak. Mellettük van 8 fiatal, énekelni és táncolni remekül tudó színész, akiket kiválogattunk és szintén a Madách Színstúdióból jöttek. Jelentősebb szerepeket játszanak viszont a hazai színészeink kilencen. A 14 tagú társulat színe java benne van a darabban, nem alárendelt szerepben.

Közzétettek egy felhívást öt jövő évados női és egy férfi szerepre. E téren elsőbbséget élveznek a szlovákiai magyar színészek?

A tehetség élvez elsőbbséget. Nem szeretek különbséget tenni szlovákiai és magyarországi színész között. Természetesen külön odafigyelünk a szlovákiai magyar színészekre, a Pozsonyban tanuló színművészeti főiskolásokra. Alanyi jogon viszont senki nem szerződtethető egy társulatba. A társulat legfiatalabb színésznője jelen pillanatban is 35 év felett van már, alulról kell építenünk a társulatot. A szereplői felvétel öt színésznői és egy férfiszerepről szól, de nem jelenti azt, hogy öt színésznőt és egy színészt akar felvenni a színház.

(Kommentár az interjúhoz ITT olvasható.)

-para-