John Green: "nem fogok magánkiadásban megjelentetni könyvet"

2013. június 11. - 14:36 | Kultúra

A népszerű amerikai író, John Green állítása szerint sosem fog magánkiadásban megjelentetni könyvet, hiszen sehol sem tartana a kiadók "fáradhatatlan együttműködése" nélkül.

"Nem igaz, hogy egy könyv csupán egyetlen lélek által létrehozott munka" - nyilatkozta a hatalmas népszerűségnek örvendő amerikai szerző John Green, aki szerint ez a félrevezető jellemzés veszélyezteti az egész amerikai irodalom minőségét.

Az írónak nem mellesleg másfél millió követője van Twitteren, egy nagyon közkedvelt Tumblr-oldala, valamint a Youtube-on is több mint egymillióan iratkoztak már fel a csatornájára, ahol a testvérével készített videóit már 200 millióan látták. Az Alaska nyomában (Looking for Alaska) és a Csillagainkban a hiba (The Fault in Our Stars) íróját gyakran éppen emiatt a hatalmas 'online népszerűség' miatt jellemzik úgy, mint akinek minden szükséges feltétel adott a magánkiadáshoz. Green ennek ellenére egy díjátadón elmondta, ez sosem fog bekövetkezni.

"Sokszor olyan írónak mutatnak be, aki képes lenne megváltoztatni a könyvkiadás szabályait és az arról való elképzeléseket, azért mert sok követőm van Youtube-on vagy éppen a Twitteren. Ennek köszönhetően pedig egyenesen tudok az olvasókhoz és a közönséghez szólni, nincs szükség a szerző és az olvasó közt álló kiadóra. Azt mondják a jövőben már minden szerző ilyen lesz, mint én (...) Ez pedig hülyeség" - nyilatkozta Green.

"Példaként emlegetnek, de nem vagyok az. Hiszen szerkesztő nélkül az első regényem (Alaska nyomában) csupán egy olvashatatlan öncélú írás lett volna. És még miután a szerkesztő segített jobbá tenni a könyvet, kiadók és hatalmas támogatás nélkül sosem jutott volna el a közönséghez. Szükségünk van szerkesztőkre, kiadókra és könyvkereskedőkre is"- mondta az író. "Együtt építettük ezt eddig, és együtt fogjuk a továbbiakban is" - tette hozzá Green.

(ian/guardian)

Címkék: John Green, irodalom, könyv