„Bemutatkozott“ Glastonburyben a Rolling Stones

2013. június 30. - 15:38 | Kultúra

Glastonbury eddigi 43 évének csúcspontjaként minősítik a szervezők és a vasárnapi brit lapok egyaránt a Rolling Stones "bemutatkozását" a világ legnagyobb szabadtéri zenei fesztiválján.

„Bemutatkozott“ Glastonburyben a Rolling Stones

A veterán banda most először lépett fel a délnyugat-angliai Glastonbury mezején, és a brit rocktörténet egyik legnagyobb koncertjére összegyűlt százezres közönség olyan klasszikusokat hallhatott, mint a Jumpin' Jack Flash, az It's Only Rock'n'Roll (But I Like It), a Honky Tonk Women, és az elmaradhatatlan (I Can't Get No) Satisfaction.

A vasárnap hajnalba nyúló kétórás fellépés, amelyen húsz szám hangzott el, egetverő siker volt, egyben megfelelő hangulati előkészítése az egy hét múlva esedékes újabb hatalmas Rolling Stones-bulinak, amelynek helyszíne a londoni Hyde Park lesz. A négy viharvert rocker itt sem fordul meg gyakran: az együttes 44 év után tér vissza a Hyde Parkba. A Rolling Stones 1969 júliusában - két nappal az alapító tag Brian Jones halála után - ma már rocktörténeti eseményként számon tartott koncertet adott ugyanitt, akkor 250 ezres - sőt egyes becslések szerint félmilliós - közönség előtt, mégpedig ingyen.

Az idei londoni fellépésre viszont 95 és 300 font (34 ezer és 110 ezer forint) közötti árakon hirdették meg a jegyeket, ám ez sem akadályozta meg a rajongókat abban, hogy az árusítás megkezdése után nem egészen öt perc alatt szétkapkodják az összes belépőt.

Glastonbury és a Rolling Stones egymásra találása azonban még a sokat látott banda első emberének edzett lelkét is megérintette. Sir Mick Jagger, aki a jövő hónapban tölti be 70. életévét, az It's Only Rock'N'Roll után deklarálta az ünneplő tízezreknek, hogy "nagyszerű dolog itt lenni ezen a fesztiválon". A szervezőknek "ennyi év után végre eszükbe jutott, hogy felkérjenek bennünket" a fellépésre - évődött, bár természetesen ő is, és a közönség is pontosan tudta, hogy minden Glastonbury-veteránnak és a szervezőknek is egyaránt régóta titkos és nagy reményük volt egy Rolling Stones-koncert a fesztiválon.

A mostani jeles alkalomból felkereste a megarendezvényt a BBC rádió első számú "inkvizítora", a politikusok körében joggal rettegett John Humphrys is, aki mikrofonvégre kapta a vele egykorú Jaggert. Miután az interjú elején megállapodtak abban, hogy Micknek és Johnnak fogják szólítani egymást, a veterán riporter megpróbálta kiszedni Sir Mickből, hogy - tekintettel közelgő 70. születésnapjára - még meddig tervezi rockerpályafutása folytatását.

Jagger közölte, hogy fogalma sincs, ez körülbelül olyan kérdés, mintha Humphrystól kérdeznék, hogy meddig akarja még vezetni a BBC rádió első számú reggeli politikai magazinműsorát, a Todayt.

Amikor Humphrys erre azt mondta, hogy addig, amíg igényt tartanak rá, Jagger kijelentette: ő is csak ugyanezt a választ tudja adni a kérdésre.

(MTI)

Címkék: Rolling Stones