Jan Svěrák Oscar-díjas cseh rendező pert nyert egy kalózszerver ellen

2013. július 2. - 19:08 | Kultúra

Jan Svěrák Oscar-díjas cseh filmrendező hazájában elsőként pert nyert egy kalózszerverrel szemben, amely letöltésre kínálta egyik filmjét, és ezért most kárpótlást kell fizetnie a rendezőnek.

A cseh legfelsőbb bíróság helybenhagyta az illetékes prágai bíróság korábbi döntését, amely megtiltotta a Share-rapid.cz szerver üzemeltetői számára, hogy ingyen letöltésre kínálják Svěrák 2010-es Kooky című filmjét - adta hírül a Hospodarske noviny (HN) című napilap. Az ítélet szerint a kiszolgálónak 536 ezer korona (hatmillió forint) összegű kárpótlást kell fizetnie az Oscar-díjas filmrendezőnek.

A HN beszámolója szerint Sverák esete egyedülállónak számít Csehországban. A cseh filmrendezők ugyanis eddig mindössze kritizálták a kalózmásolatok ingyenes letöltésének gyakorlatát, vagy csupán azokat a magánszemélyeket perelték be, akik közzétették a weben a filmeket. Svěrák volt az első, aki közvetlenül az illegális letöltést lehetővé tevő szerverek üzemeltetőit célozta meg.

A 48 esztendős Jan Svěrák az 1996-os Kolja című filmjéért vehette át a legjobb idegennyelvű filmért járó Oscar-díjat. Az alkotás forgatókönyvét az édesapja, a szövegkönyvíró és színész Zdenek Svěrák írta. Első közös filmjüket, az 1991-es Általános iskolát, korábban ugyanebben a kategóriában jelölték Oscar-díjra.

MTI/para