Pohoda 2013: Billy Corgan, a nap hőse

2013. július 12. - 11:49 | Kultúra

Elkezdődött a 17. Pohoda fesztivál Trencsénben, és számomra az első nap meg is hozta az egyéni fénypontomat, amit valószínűleg semmi sem szárnyal túl a hétvégén: sajtótájékoztatón voltam a The Smashing Pumpkins frontemberével, Billy Corgannel.

Pohoda 2013: Billy Corgan, a nap hőse

Minden fesztiválon a program utáni második legfontosabb dolog az időjárás. Az előrejelzéseket olvasva nem lehetett okunk örömre, de a borongós időnek megvannak az előnyei is, például sokkal tovább lehet sátorban aludni, mint hőségben. Ez óriási dolog az előző évekhez képest, így jóval kipihentebben kezdjük a napot. Na de nézzük, mit éltünk át tegnap.

A csütörtöki sátorverés utáni első program két színesbőrű fiúcska, azaz a The Bots fellépése volt, ami minden várakozást felülmúlt: először akkor hallottam róluk, amikor valaki belinkelt a facebookra egy videót, ahol két tinédzser a Time Squaren nyomta a metált. Borzasztó édesek voltak, élőben pedig méginkább. Sokat kommunikáltak a közönséggel és kétségkívül a legnagyobb sikert a The Hipsters című daluk aratta, ami egy antihipszter-nóta, jelentsen ez bármit is.

A vacsora-kávé kombó után jöhetett egy kis statikus biciklizés – van egy sátor, ahol idén ingyen mojitót kap bárki, aki kerékpározva áramot generál a turmixgéphez. Igen ám, de biztosan nem tekernének olyan nagy erőbedobással az emberek, ha tudnák, hogy a mojito alkoholmentes!

Mindegy, ezután jött az az esemény, amivel egy gyerekkori álmom vált valóra: sajtótájékoztatón vettem részt Billy Corgannel, a The Smashing Pumpkins énekes-gitárosával. Érkezése előtt a sajtóközpontot többször is átvizsgálták „gorillái“, és utasítást kaptunk, hogy amíg tart a „sajtó“, senki sem hagyhatja el a termet. Nem is állt szándékomban, sőt, kérdéssel is készültem, amit fel is tettem neki! Július 9-én volt 25 éve, hogy a Smashing Pumpkins legelőször koncertezett – ennek kapcsán kérdeztem, hogyan emlékezik vissza erre a meghatározó fellépésre. Elmondta, hogy ekkor még csak ketten voltak a bandában James Iha szólógitárossal, illetve volt még egy dobgépük, és egy Chicago-i lengyel kocsmában játszottak, ahol a közönség nem igazán értékelte a dobgépet. Mindenesetre maga a koncert nem volt teljes csőd, és impulzust adott nekik ahhoz, hogy kiegészítsék a zenekart egy élő basszusgitárossal és egy élő dobossal (így találtak rá D´Arcy Wretzkyre és Jimmy Chamberlainre.) A sajtókonferencia közel fél órás volt, Billy nagyon készségesen, hosszasan válaszolt a kérdésekre, és e kiváló hangulatú beszélgetés után joggal vártam egy felejthetetlen show-t tőlük a nagysznínpadon, ám sajnos, nem így történt.

Nem sokkal a teljesen érdektelen brit Kaiser Chiefs fellépése után, a Smashing Pumpkins következett, amely főleg két korszakból válogatott dalokat: nagyon koraiakat és a legutóbbi, Oceania lemezen találhatóakat. A koraiak mint a Cherub Rock, a Zero, a Tonight, Tonight, a Disarm és a Bullet with Butterfly Wings csodásak voltak, az újabbakat azonban lehet, hogy hanyagolni kellett volna, vagy legalább nem tíz perces számokká nyújtani. Le is ült emiatt párszor a koncert, de aztán felrázták olyan dalok, mint az Ava Adore vagy a Stand Inside Your Love. Billy Corgan koraesti lazasága tovatűnt, fáradtnak és kedvetlennek tűnt, zenekarának tagjai pedig elég sótlanok voltak – hiába, a legendás Corgan-Wretzky-Iha-Chamberlain felállás már rég a múlté. Külön csalódás volt, hogy nem hangzott el a Today, de az 1979 sem. Kár érte.

Péntek délelőtti fogmosás a Pohodán (Fotó: SITA)

Most, amikor ezeket a sorokat írom (péntek délelőtt), épp eleredt az eső, ami azt hiszem, teljesen normális, hiszen ma estére várjuk Thom Yorke nem Radiohead-zenekarát, az Atoms for Peace-t, és ahogy anno a Szigetes Radiohead-beszámolóban írtam, Thom Yorke-hoz napsütés nem dukál.

Mészáros Veroni

Címkék: Pohoda, fesztivál, zene