Pohoda 2013: Nick Cave a pont az i-re

2013. július 14. - 20:01 | Kultúra

A napfelkelte köszöntésével és ökumenikus istentisztelettel zárult az idei Pohoda fesztivál Trencsénben. Michal Kaščák főszervező „nagyon erős és érzelemdús“ rendezvényként jellemezte. Beszámoló

Pohoda 2013: Nick Cave a pont az i-re

„Újabb szervezői álmaink tejesültek“ – mondta Kaščák a ma délelőtti sajtótájékozatón a reptéren. „Látni Thom Yorke és Nick Cave fellépését, egyszerűen észbontó. Varázslatos volt mindvégig a hangulat a fesztiválon, és az időjárás is kedvezett“ – összegzett.

A szombati nap már valóban forró volt, izzott a reptér, pezsegtek az emberek – szinte minden órában hatalmas parti volt valamelyik színpadon. Délben a La3no Cubano & Le Chocolat Show Du Congo nevű szlovák-kongói formáció kezdte a sort - rengetegen táncoltak a tűző napon a vidám társaság egzotikus zenéjére.

A következő program ismét egy videóklip ihlette táncos workshop volt, ezúttal a cseh Midi Lidi Doktor című nótájához készült koreográfiát tanulhatták meg az érdeklődők, majd a zenekar tagjai kiválasztottak 50 szerencsést, aki színpadra állhatott velük nem sokkal később. Az ad hoc háttértáncosok közé került egy neve elhallgatását kérő csallóközi fiatalember is, aki végül nem ment fel a nagyszínpadra, mondván: „Azt mondták, hogy a koncert alatt végig a backstage-ben kellett volna várakozni, de én annál kíváncsibb voltam a fellépésre”. Nem csoda, a Midi Lidi óriásit alakított.

A három brünni férfi alkotta együttes évek óta az egyik legnépszerűbb csehországi bandának számít – élőben verhetetlenek, szövegeik felülmúlhatatlanok, és itt nem csak a dalszövegekre gondolok, hanem a számok közti dumára is. „Köszönjük a tapsot, fantasztikusak vagyunk!” vagy „Ez az utolsó számunk, mert ennél jobb nincs” és hasonlókkal szórakoztatták az egybegyűlteket, de a legnagyobb poén az volt, amikor a koncert végén felmentek a táncosok és nem is azt a számot játszotta a banda, amire betanulták a koreográfiát. Imádtam!

Eközben négy sportrepülő légibemutatót tartott a reptér felett, látványos akrobatikus elemeket felvonultatva. Mi pedig lélekben a kanadai excentrikus énekesnő, Peaches show-jára készültünk. Ám előtte még belehallgattunk a Dubioza Kollektiv balkáni zenebonájába, és az Orquesta Buena Vista Social Club helyenként andalító, helyenként szikrázó dalaiba.

Peaches a legnagyobb partisátorban kényeztette a közönséget. Először megijedtünk, mert két szám erejéig csak a dj pult mögött állt és feldolgozásokat énekelt, de aztán egyre előrébb merészkedett, elővette saját dalait és színre léptek táncoslányai is. Először légikisasszony-, majd zsoké és lójelmezben, de volt kebelcsoda-ruha is, roppant vicces volt midegyik. Természetesen Peaches hozta a tőle elvárható exhibicionista, erotikában tobzódó dalait és gesztusait. Bizarrabb előadást még aligha láttam ezen a fesztiválon.

A minden-napra-egy-legenda kategóriában az ausztrál Nick Cave-et és zenekarát, a Bad Seeds-et kell kiemelni. Sokan állítják, hogy ez volt a legjobb nagyszínpados produkció idén. Túlnyomórészt a legutóbbi, Push The Sky Away c. albumról szólaltak meg dalok, de nem hiányzott olyan régi gyöngyszem, mint a The Weeping Song vagy az Into My Arms sem. Nick Cave hozta az elegáns rock prédikátor szerepet, ami még ma is nagyon jól áll neki, zenekara pedig szintén formában volt, tökéletes záróakkordja volt a háromnapos kultúrünnepnek.

Mészáros Veroni

Címkék: Pohoda, Nick Cave, koncert, zene