Szlovákiába hívják fellépni a bebörtönzött orosz punk csajokat, a Pussy Riotot!

2013. július 26. - 13:58 | Kultúra

A Pussy Riot egyik tagja, Nadezda Tolokonikova fellebbviteli tárgyalásának napján jelentette be a szlovák Emberjogi Intézet, hogy a banda fellépését készítik elő Szlovákiában.

Szlovákiába hívják fellépni a bebörtönzött orosz punk csajokat, a Pussy Riotot!

Az intézetet igazgató Peter Weisenbacher elmondása szerint ezáltal is szeretnék növelni a nyomást Oroszországra. "Tájékoztattuk szándékunkról az orosz nagykövetséget, amiről kétségkívül értesítik Moszkvát" - jegyezte meg.

A banda másik tagját, Maria Aljochinovát további egy éves börtönre ítélték, az ő esetében a fellebbezést már szerdán elutasította a bíróság.

"Hasonlóképpen más országokhoz, mi is hazánkba hívtuk fellépni a Pussy Riotot, mégpedig azért, hogy a nyilvánosság értesüljön a valós oroszországi helyzetről. Még nem tudni, hogy a jövő évben vagy 2015-ben sikerül megszervezni, de minden bizonnyal ingyenes lesz. A koncert időpontját, amint tudni fogjuk, közzétesszük a ludskeprava.sk weboldalon" - közölte Alena Krempaská az intézettől.

A punk zenekar női aktivistáinak börtönbe zárása ellen az egész világon tiltakoztak. Tavaly Pozsonyban is demonstráltak az orosz nagykövetség épülete előtt, miközben a köztéri szobrok fejére színes maszkokat húztak, mint ahogy a Pussy Riot tagjai szoktak megjelenni. Az Emberjogi Intézet a Pohoda fesztiválon mintegy ezer aláírást gyűjtött össze a lányok szabadon engedéséért.

A Pussy Riot három tagját az orosz bíróság két év börtönre ítélte tavaly augusztusban, de már az őrizetbe vételüktől, márciustól börtönben ülnek. Aljochinovát és Tolokonikovát munkatáborba küldték az Urálba, mí] a 30 éves Jekaterina Samucevicovát feltételesen szabadlábra helyezték.

A Pussy Riot tagjait azután tartóztatták le, hogy egy pravoszláv moszkvai katedrálisban egyfajta imát énekeltek el az akkori orosz kormányfő, jelenlegi államfő Vlagyimir Putyin ellen.

SITA/para