Kártérítést fizetett a Rowling írói álnevét kiszivárogtató ügyvédi iroda

2013. július 31. - 16:39 | Kultúra

Csinos kártérítést fizetett a J. K. Rowling írói álnevét kiszivárogtató ügyvédi iroda. A cég ellen eljárást indító regényíró egy katonai jótékonysági szervezetnek adományozta az összeget - értesült a BBC online hírszolgáltató szerdán.

Kártérítést fizetett a Rowling írói álnevét kiszivárogtató ügyvédi iroda

Rowling, aki legutóbbi, The Cuckoo's Calling (Szól a kakukk) című regényét Robert Galbraith álnéven publikálta, beperelte az őt képviselő londoni Russells ügyvédi iroda egyik ügyvédjét, Chris Gossage-t - akitől a bizalmas információ kiszivárgott - és Judith Callegarit, Gossage barátnőjét, aki az információt megosztotta egy brit lappal.

Gossage, Callegari és a Russells is bocsánatot kért az írónőtől, az ügyvédi iroda az írónő bírósági költségeit is átvállalta.

A felek végül abban egyeztek meg, hogy a Russells az okozott károkért egy adomány formájában nyújt elégtételt, amelynek címzettje a Soldier's Charity elnevezésű katonai jótékonysági szervezet.

Rowling a lépést egyfelől azzal magyarázta, hogy részben ezzel akart köszönetet mondani a hadseregben dolgozóknak azért a segítségért, amelyet a könyvéhez szükséges kutatásokhoz kapott tőlük. Másfelől felidézte, hogy miközben az afganisztáni háború veteránjáról írt - aki krimijében magánnyomozóként egy bűntényt derít fel - jobban belelátott abba, hogy mennyi segítséget nyújt az egykori katonáknak és családjaiknak ez a jótékonysági szervezet, és milyen óriási szükség van rá.

A The Cuckoo's Calling mindössze 1500 példányban kelt el addig, amíg ki nem derült, hogy Rowling írta. Ezt követően azonban pillanatokon belül előreugrott az Amazon online könyváruház toplistáján. Az írónő bejelentette, hogy a könyv jogdíjait szintén a Soldier's Charitynek juttatja.

Martin Rutledge dandártábornok, a jótékonysági szervezet vezetője elmondta, hogy Rowling "rendkívüli nagylelkűsége" mélyen megrázta. "Ez az adomány nagyon sokat képes változtatni a rászoruló katonák és volt katonák ezreinek, valamint családjaik életén" - fogalmazott, hangsúlyozva, hogy az írónő a szervezet támogatásával arra a rengeteg áldozatra is emlékezteti a briteket, amelyet a katonák hoztak az afganisztáni háborúban.

(MTI)

Címkék: J. K. Rowling