„Árpád vezér a színészek oldalán áll” - Vidnyánszky kivezeti Európából a Nemzeti Színházat

2013. augusztus 21. - 13:33 | Kultúra

Megtartotta első társulati ülését a Nemzeti Színházban az új igazgató – írja a hvg.hu.

„Árpád vezér a színészek oldalán áll” - Vidnyánszky kivezeti Európából a Nemzeti Színházat

Vidnyánszky Attila szerint a provokációra épülő művészetnek nincs jövője és gyáva. Az új Nemzeti viszont el fogja különíteni Európától a magyar színházat és tiszteletet vált majd ki. Balog Zoltán szerint nem a nézők kedvét kell keresni.

„Árpád vezér a színészek oldalán áll” – jelentette ki Balog Zoltán humánminiszter, utalva a társulati ülés előtti Vitéz lélek-próbára, amelyet Fekete György MMA-elnökkel közösen tekintett meg. A miniszter úgy fogalmazott, hogy „olyan színházra van szükség, ami méltó a Nemzeti Színház névhez”. Kifejtette, hogy nem a néző kedvében kell járni, hanem ki kell mondani az igazságot.

Az ülésen külön köszöntötték név szerint a Nemzetiben maradt színészeket, minden egyes nevet hatalmas ováció fogadott. Az új igazgató felolvasta az új társulat minden tagjának, a technikai és adminisztrációs személyzetnek is a nevét.

Vidnyánszky az évadnyitó beszédében kifejtette, hogy egy jól irányított színház néhány év alatt meg tudja változtatni egy nép művészet iránti fogékonyságát. Mint mondta, világhírű rendezők fognak alázattal dolgozni majd a társulattal.

„A múltat lezártuk, még ha maradt is tüske, fájdalom” – utalt a vitatott igazgatóváltásra. Vidnyánszky – Alföldi Róbertre célozva – kifejtette: a provokációra épülő művészetnek nincs jövője, az gyáva dolog. „Hányszor kell kereszténységet, papot gyalázni, Himnuszt énekelni a másságról a jó színházhoz?” – tette fel a kérdést.

Tisztában van ugyanakkor azzal, hogy elképesztő erők próbálják elszigetelni, lejáratni őket, de – mint mondta – nem vagyunk egyedül, a hazugság visszacsap. „A kritikus világgal nagyon nehezen tudok szót érteni” – mondta.

A Nemzeti Színház el fog különülni Európától és tiszteletet vált ki – ígérte.

hvg.hu