Nem fogja játszani a Vígszínház Alföldi Mephistóját

2013. szeptember 1. - 15:58 | Kultúra

Eltűnt a Vígszínház honlapjáról az Alföldi Róbert rendezte Mephisto – írta a 7 óra 7 színházi portál.

A produkciónak – amelynek továbbjátszásához a Nemzeti Színház új direktora, Vidnyánszky Attila is hozzájárult – november 8-án lett volna az első előadása a Szent István körúton. A Mephistót az évad kezdete óta hirdette a Vígszínház, mígnem szombat reggelre eltűnt a honlapról.

A Pozsonyi Pikniken a Vígszínház jegyárusító standjánál azt mondták a 7 óra 7 munkatársainak, elmarad a bemutató. A színházi folyóirat összefüggést lát azzal, hogy nemrég kiderült: Eszenyi Enikő mellett Balázs Péter is pályázik a Vígszínház igazgatói posztjára. Ennek ugyanakkor ellentmondani látszik, hogy Eszenyi Enikő mandátuma csak jövőre jár le, és Alföldi másik rendezése, a „Danton halála” továbbra is műsoron van.

A Mephisto Alföldi Róbert utolsó rendezése volt a Nemzeti Színházban. Korábban a rendező azt mondta: a Mephistóval nem elköszönni akar és nem szeretné, ha a szereplőkben konkrét személyekre ismerne a közönség, és az egészet aktuálpolitikailag lehetne értelmezni. Mint mondta: arra vállalkozik, hogy bemutassa, hova vezet, ha a politika belemászik a művészek életébe, és rossz választásra kényszeríti őket.

A főszereplő, Stohl András korábban abszurdnak nevezte, hogy összesen tízszer fog lemenni az előadás. A próbák alatt mégsem volt nyafogás, "hogy jaj, minek szenvedünk ezzel ennyit, ha úgyis csak párszor játsszuk. Mert a Mephistóról mindenki tudta, hogy végül ezzel fogunk majd kezet a nézőinkkel”.

7ora7.hu/Hír24