BORGIÁK: Homonnay Gábor jelmezkivitelező a magyar stáb elismerésének is nevezte Emmy-díját

2013. szeptember 16. - 11:59 | Kultúra

Munkája és az egész magyar stáb nagy elismerésének nevezte Homonnay Gábor jelmezkivitelező kreatív Emmy-díját, amelyet a Borgiák című televíziós sorozatban való közreműködéséért ítéltek neki magyar idő szerint hétfő hajnalban az egyesült államokbeli Los Angelesben.

BORGIÁK: Homonnay Gábor jelmezkivitelező a magyar stáb elismerésének is nevezte Emmy-díját

A magyar szakembert már a díjra való jelölése is nagy megtiszteltetésként érte. "A második évadban már jelölték az olasz jelmeztervezőnket a díjra, idén azonban azzal lepett meg a produkció, hogy engem is felterjesztettek a jelöltek listájára" - mondta el Homonnay Gábor az MTI-nek hétfőn.

A szakember felidézte, hogy nagyon sok magyar dolgozott a produkcióban, volt, hogy egy forgatási napon 15-20 varrónő, szabász és 40-50 öltöztető is a helyszínen volt, ezért a díj nemcsak az ő munkájának, hanem az egész magyar stáb teljesítményének az elismerése is.

"Hatalmas stábbal dolgoztunk együtt, nagy költségvetésből, igazából nem voltak korlátaink. Amit megálmodtunk, meg tudtuk valósítani, szabad kezet kaptunk és minden olajozottan működött. A jelmezek tervezésére és elkészítésére, valamint minden egyéb munkafolyamatra mindig volt elég idő felkészülni" - emlékezett vissza a forgatásokra Homonnay Gábor.

A munka legizgalmasabb részének a több száz fős jeleneteket nevezte, amikor már hajnali háromkor el kellett kezdeni az öt-hatszáz szereplő öltöztetését, hogy reggel hét órakor foroghasson a kamera.

A magyar jelmezkivitelező a második és harmadik évadban dolgozott együtt a produkció stábjával, és jelenleg is egy sorozat előkészületeiben vesz részt. Az amerikai díjátadón munkája miatt nem tudott részt venni.

A technikai kategóriákban (vágás, hang, speciális effektusok, jelmez) való Emmy-díjak odaítélése egy héttel előzte meg az "igazi" Emmy-díjak jövő vasárnapi kiosztását, amelyet a televíziós produkciók Oscar-díjának tartanak.

Ebben az évben három másik magyar is a díj várományosai között szerepelt; Kiszelly Gábor másodlagos speciális effektusokért felelős technikust, Halász Judit fodrászt és Varga Judit art directort is a díjra jelölték. Homonnay Gáborral együtt mind a négyen az etyeki Korda Filmstúdióban forgatott sorozatban működtek közre.

- mti/para -