Nézők írtak nyílt levelet Vidnyánszky Attilának

2013. szeptember 20. - 10:21 | Kultúra

A Nemzeti Színház nézőiből alakult Sárga Liliom Kulturális Szalon tagjai nyílt levélben reagáltak Vidnyánszky Attila igazgató nézőket és a volt vezetést becsmérlő nyilatkozataira.

Nézők írtak nyílt levelet Vidnyánszky Attilának

A levelet az alábbiakban változtatás nélkül közöljük:

Tisztelt Vezérigazgató Úr!

Engedje meg, hogy számos teendője közt levelünkkel zavarjuk. Higgye el, nem tettük volna, ha megnyilatkozásainak, illetve az Önnel készült interjúk hangvételének nem lett volna nemcsak a Nemzeti Színház előző vezetésére, kulturális küldetésére, a benne folyó művészeti munka színvonalára, de egyre gyakrabban ránk, nézőkre is negatív, megalázó színezete.

Néhány ember nevében szeretnénk az utóbbi időben, különösen a kinevezése óta tett nyilatkozataira visszajelzést adni. Fogékonyak vagyunk a magyar és egyetemes kultúra, benne különösen a színház iránt, de ideérthetjük a társművészeteket is. S nem csupán képesek vagyunk a művészet befogadására, mindennapi igényünk is ez.

Az Ön nyilatkozatai Alföldi Róbert személyén és a társulaton felül a színházba járó embereket is sértik. Nem tartjuk helytállónak – elegánsnak pedig kiváltképp nem – a Nemzeti Színház elmúlt öt évére visszatekintő kijelentéseit. Úgy látszik, átsiklik afelett, hogy a Nemzeti Színház nemcsak az utolsó félévben működött telt házzal, hanem az azt megelőző időszakban is. Nem vagyunk szakmabeliek, „csupán” azok a nézők, akik megszerettük ezt a kérdéseket feltevő, tehát gondolkodásra ösztönző, nyitottságra tanító, nem kész, dogmatikus válaszokat adó színházat. Nem vagyunk fanatikusok, nem kizárólag a Nemzeti Színházba járunk-jártunk, szeretjük azokat a helyeket, ahol nézőként, a gondolkodásban partnerként tisztelnek bennünket.

Tisztelettel kérjük, ne sulykolja a továbbiakban, hogy az utolsó félév jegyvásárlási hulláma politikai demonstráció volt. Mi ugyanis, akik az évek során részesei lehettünk egy alkotófolyamatnak, a folyamat szép és emlékezetes állomásainak, jól sikerült előadásoknak, csak tettük, ami nézőként a dolgunk: lehetőségeink szerint minél többször látni azt, amit kedvelünk, ami sokat jelent nekünk. Pocskondiázni, becsmérelni a nézőket, a műsorpolitikát és a művészi teljesítményeket csalódást keltő, különösen, ha kultúrember szájából hangzik el.

Kérjük, adja meg a lehetőségét, hogy megtaláljuk a kapcsolódási pontokat, kijelentéseivel ne rémisszen el bennünket még jobban az Ön által igazgatott színháztól.

Budapest, 2013. szeptember 19.

A Sárga Liliom kulturális szalon alábbi tagjai:

Benyeda Katalin

Berényi Ilona

Bolgár Erika

Dávid Ádám

Erdélyi-Szabó Miklós

Fekete Katalin

Hajzer Évi

Hammer Dóra

Hann Endre

Hegedüs Margit

Hornett Ágnes

Hornyák Gabriella

Kerekes Dóra

Kertész Zsuzsa

Korom Ildikó

Kozmáné Décsi Zsuzsi

Köhler Gabriella

Kun Ella

Lukácsi Erika

Makai Szilvia

Mártonfi Attila

Molnár Éva

Nagy Edina

Názer Anna

Oláh Dóra Petra

Puska Judit

Ravasz Myrtil

Rechtenwald Kristóf

Tomor Dávid

Tósoki Károly Péter

Urbán Ágnes

Varga Tímea

Várkonyi János

(parameter)