A bor, az érzékiség, a nő – Dávid Botond fantasztikus fotói a Vermes-villában

2013. szeptember 27. - 08:49 | Kultúra

DUNASZERDAHELY – Csütörtökön koraeste nyílt meg Dávid Botond székelyudvarhelyi fotóművész Láthatatlan férfi c. kiállítása a Kortárs Magyar Galéria szervezésében a Vermes-villában.

A bor, az érzékiség, a nő – Dávid Botond fantasztikus fotói a Vermes-villában

Az eseményen részt vett maga a művész, Dávid Botond, illetve elkísérte Silvan Stâncel román gitárművész is, aki a megnyitó után rövid koncertet adott.

A kiállítást üdvözölte A. Szabó László alpolgármester, a KMG Alapítvány kuratóriumának elnöke. „A világ legszebb titkairól mesélnek a képek, a legegyszerűbben. Nincsenek színek, csak fények, árnyak és női szépség” – mondta.

A fotóművész munkásságát Lőrincz Adrián publicista méltatta. A Székelyudvarhelyen élő és alkotó Dávid Botond 1989 után költözött Békéscsabára, majd operatőrképző és fotós főiskolán tanult. 11 év után, már magyar állampolgárként tért vissza szülővárosába. Elmondta, Lőrincz Adrián kifejtette, Dávid Botond fotóit glamour stílusban készíti. A Láthatatlan férfi c. csokorban két visszatérő motívum van, a bor és a nő. Dávid Botond erről úgy beszélt, hogy személyes élmények fűzik a képek mögött álló történetekhez. „A bor érzékiséget jelent, az érzékiség pedig a nőt… A képek mindegyike emlékkép. Valamikor valami történt velem, vagy azt hittem, hogy megtörtént, de a lényeg, hogy foglalkoztatott. Nem akartam lezárni, és hogy kikódoljam magamból, ahhoz a fényképezést választottam médiumként, hogy újrateremtsem a pillanatot” – fogalmazott.

A képek szolidan erotikus kisugárzásúak, a helyenként megjelenő női idomok jelenléte azonban egyáltalán nem öncélú. Dávid Botond ezt azzal magyarázta, hogy bár ő maga is készít aktokat, soha nem volt szüksége gépre, hogy így lásson egy nőt. „Felöltözve sokkal többet tudok belekódolni, minthogy az öncélú meztelenkedést megjelenítsem” – húzta alá. Elmondta azt is, hogy filmre fényképez, és jelen kiállítás képeit festővászonra nyomtatták.

Iván Péter, a galéria igazgatója a megnyitón elmondta, hogy a kiállítás mindössze a Csallóközi Vásár ideje alatt tekinthető meg, vasárnap délig.

-para-