Felháborította az irodalmi világot egy kanadai író

2013. szeptember 30. - 17:32 | Kultúra

Sem női, sem kínai szerző írásait nem tanítja óráin a kanadai író és egyetemi professzor, David Gilmour.

Csakis "komoly heteroszexuális férfiak” könyvei érdeklik David Gilmour egyetemi tanárt annyira, hogy diákjainak is tanítson róluk. Gilmour néhány napja nagy port kavart ezzel a megjegyzésével, miután a Giller-díj hosszú listájás írója egy interjúban elmondta, sem női írók, sem kínai szerzők műveit nem tanítja az élőadásain.

„Nem kívánok nők által írt könyvekről tanítani. Virginia Woolf az egyetlen írónő, akinek könyvei érdekelnek, így az ő egyik rövid elbeszélésével foglalkozunk is az órán. Amikor megkaptam ezt az állást elmondtam, csakis azokat a szerzőket fogom tanítani, akiket igazán, igazán szeretek. Sajnálatos módon ezek közé sem női, sem kínai szerző nem tartozik”- nyilatkozta Gilmour a Shelf Esteemnek.

Gilmour, a Torontói Egyetem professzora, aki főként orosz és amerikai irodalmat tanít azt is elmondta, ő „igazi férfiak” műveit tanítja csupán, ezzel a megjegyzésével kapcsolatosan pedig Philip Roth, Henry Miller, Tolsztoj vagy éppen Fitzgerald nevét említette.

David Gilmour 'Extraordinary' című műve éppen az elismert, kanadai Giller-díj hosszú listáján szerepel, ennek köszönhetően a szerző megpróbált elnézést kérni, Gilmour ugyanis attól tart, kevesebb nő fogja így kedvelni a könyvét, „ez az egyik oka annak, amiért bocsánatot kérek. Egyébként nem tenném.”

Az egyetemi professzort egyébként egyetlen kanadai írók sem győzte meg annyira, hogy szerinte érdemes legyen vele foglalkozni az órákon, így ha diákjai közül bárki női, kínai illetve kanadai szerző írásai iránt érdeklődne, egyszerűen elküldi őt egy másik tanár után.

(ian/guardian)