Az M2 Gyerekhíradója szerint a határon túli gyerekek nem olvashatnak magyarul

2013. október 1. - 10:35 | Kultúra

A magyar közmédia kettes csatornájának hétfő esti Gyerekhíradójában a műsorvezető fiatal hölgy arra hívta fel a gyerekek figyelmét, hogy a határon túli magyar gyerekek nem jutnak magyar könyvhöz.

„Biztosan tudjátok, hogy határainkon túl is sok magyar gyerek él. Ők is szeretnek olvasni, ugyanúgy mint ti, de náluk sajnos nem lehet magyar nyelvű könyveket kapni” – közölte. Egyúttal játékra invitálta a gyerekeket, mely során könyveket nyerhetnek, amelyeket pedig felajánlhatják határon túli társaiknak.

Mivel a fiatal hölgy nem konkretizálta, hogy mely határokra gondol, a kijelentése mindenképpen abszurdként hat. Ezt megerősítette Bihari Zoltán, a magyarországi Xantusz könyvkereskedő cég vezetője is, akinek vannak tapasztalatai határon túlra történő könyvszállítással, mi több, a határon túli magyar kiadók könyveinek magyarországi terjesztésével is.

„Országoktól vagy régióktól függően árnyalt a kép, ugyanis elsősorban az EU határain túl, a Kárpátalján vagy a Vajdaságban valóban nehézségekbe ütközik a magyar nyelvű könyvek terjesztése” – szögezte le, hozzátéve, hogy ott kevés a könyvkereskedő. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a gyermek- és ifjúsági irodalom ezeken a területeken is elsőbbséget élvez, és elérhető még a szegényebb rétegek számára is több helyen, de a könyvtárakban biztosan. „Szlovákiáról vagy Erdélyről pedig nem is érdemes beszélni, mivel ott ez a probléma nem létezik” – jegyezte meg.

-para-