Tajvanon tanít jövőre irodalmat Mo Jen Nobel-díjas író

2013. október 7. - 14:07 | Kultúra

A következő szemesztertől kezdve Tajvanon tanít irodalmat és szépírói kurzusokat Mo Jen, a 2012-es irodalmi Nobel-díj nyertese - jelenti a Tajpej Times napilap.

Tajvanon tanít jövőre irodalmat Mo Jen Nobel-díjas író

Az újság a nemzeti tanítóképző egyetem közleményét idézi, amely szerint az idén 58 éves Mo elfogadta felkérését, vagyis februártól kezdve a mesterszakos hallgatók Kína legelső irodalmi Nobel-díjasától tanulhatnak.

Az író két hónapot élt korábban Tajpej városában és jó kapcsolatokat ápol az ottani írókkal, így Kína és Tajvan irodalmának összehasonlítása is szerepet kap majd óráin. A nyilvánosságot az elmúlt évben kerülni igyekvő Mo a pekingi tanárképző egyetemen és a santungi egyetemen is tanít, kínai sajtóértesülések szerint ugyanakkor több külföldi felkérésre is nemet mondott.

Mo egyébként igen ritkán szerepel a kínai sajtóban, ahogy korábban arról maga vallott: igyekszik távol maradni a nyilvánosságtól. Nemrég az író úgy nyilatkozott: a Nobel-díj elnyerése "megzavarta békés életét", a számtalan felkérés és folyamatos megkeresések miatt teljesen "zavarodottnak" érzi magát.

Az író áprilisban nyilvánosan is azt kérte: ne hívják őt rendezvényekre előadni, mert úgysem fog elmenni, legszívesebben visszatérne íróasztalához, minden más helyett így szeretne tenni a kínai társadalomért.

(MTI)