Elhunyt Csomós Péter, a Hungária együttes egyik alapítója

2013. október 9. - 16:57 | Kultúra

Elhunyt Csomós Péter gitáros, énekes, a Hungária együttes egyik alapítója. Az egy ideje betegeskedő zenészt kedden hajnalban, 69 évesen érte a halál.

Elhunyt Csomós Péter, a Hungária együttes egyik alapítója

Csomós Péter 1967 és 1971 között volt a Hungária tagja, de játszott a Mistralban, a Syconorban és a Radics Béla-féle Tűzkerékben is.

"Rendkívül muzikális volt, nagyon jól, ösztönösen énekelt, másrészt ügyesen gitározott, ami azért is fontos volt, mert én zongoráztam. A közös örömzenélgetés során derült ki, hogy zeneileg és emberileg is jól passzolunk egymáshoz. Ezután hívtam az alakuló Hungáriába" - idézte fel egykori zenésztársa, Fenyő Miklós az MTI-nek.

Elmondta, hogy akkoriban, a hatvanas évek közepén mindent autodidakta módon tanultak meg a zenéről, nem volt semmiféle irodalmuk hozzá, sem pedig hozzáférhető rendszeres tanulási lehetőség. "Amikor először találkoztunk, akkor még egy amatőr zenekarban játszottam, és egy fellépésen elegyedtünk szóba".

Csomós és Fenyő két stúdióalbumon - Koncert a Marson (1970), Tűzveszélyes (1971) - játszott együtt a Hungáriában, emellett mintegy tizenöt kislemez-felvételt készítettek a közös felállással. Fenyő Miklós szólt arról, hogy a Hungáriából történt távozás után is - néhány év kivételével - kapcsolatban maradtak, barátok voltak, akkor is, amikor Csomós Péter a nyolcvanas-kilencvenes években Norvégiában élt és zenélt.

A Hungária ősfelállása - Fenyő Miklós (ének, zongora), Csomós Péter (ritmusgitár, ének), Klein László (basszusgitár), Matlaszkovszky Miklós (szólógitár) és Tóth József (dob) - még egyszer, utoljára 2005-ben a Margitszigeten színpadra lépett; Klein 2009-ben hunyt el. "Akkor több mint három évtized után játszottunk újra együtt így, és ez volt az utolsó alkalom is" - mondta Fenyő Miklós az MTI-nek.

Csomós Péter tavaly szeptemberben még fellépett a Petőfi Csarnokban az Égi Zenekar Fesztiválon, amelyen Radics Bélára, Barta Tamásra és Bencsik Sándorra emlékeztek. (Csomós Bartával a Hungáriában, Radiccsal a Tűzkerékben zenélt együtt).

"Nagyon fog hiányozni mindenkinek, aki szerette. Nyugodj békében Csomi!" - búcsúzott el tőle szerdán Facebook-oldalán Fenyő Miklós.

(MTI)