Free jazz csemegék az Are You Free? zenei fesztiválon

2013. október 23. - 11:25 | Kultúra

Október 25-én (péntek) és 26-án (szombat) hatodszor kerül megrendezésre az Are You Free? fesztivál, a rendezvény helyszíne ismét a dunaszerdahelyi NFG klub lesz. Ajánló

Free jazz csemegék az Are You Free? zenei fesztiválon

A zenei nyitottság, a rögtönzés művészete és a free jazz stílus jellemzi leginkább ezt a fesztivált, amely immár hatodik éve tágítja az érdeklődők zenei határait, különféle izgalmas produkciókat felvonultatva. Pénteken elsőként Grencsó István, a magyarországi élő zenész-legendák egyike lép színpadra, Kollektívájával. Új formációja egészséges arányát adja a nagy öregeknek és a friss, ugyanakkor tehetséges fiataloknak. Az öt éve prosperáló, folyamatosan újat kereső, kísérletező improvizítív zenét magas szinten képviselő Spinifex nevű amszterdami zenekar több stílus határán mozog, magába olvasztva a nem nyugati világzenét, a nyugati kortárs zenét és az anarchista európai szabad improvizációs műfajokat. Az est végén a Grencsó Kollektíva és a Spinifex közös koncerte is ad.

Szombaton már 13 órától be lehet kapcsolódni a 4StatesSessions – nemzetközi zenei improvizációs alkotóműhelybe, vagyis a zenélni, énekelni vágyókat várják a szervezők. A fellépések pedig este kezdődnek: először a cseh-szlovák Škvíry & Spoje kvartett játszik. Ez a formáció a repetitív minimalista groovokra épít, melyekre minden tagjuk szinte észrevétlenül új és új hangréteget csempészik néha meditatív -, máskor pedig egészen transz-hangulatot keltve. Utánuk a néhai szovjet jazz két kimagasló egyénisége, a ChekasinTarasov Duo lép színpadra, akik a híres Ganelin-Tarasov-Chekasin trió tagjaiként váltak világhírűvé. Mindketten aktívan keresik a zenei stílusok és a különféle művészeti ágak összekapcsolásának lehetőségeit. Rengeteg kulturális díj és elismerés, megszámlálhatatlan mennyiségű hangfelvétel, film és színpadi produkció írható a számlájukra. A fesztivált idén is a 4StatesSessions zenei workshop résztvevőinek koncertje zárja.

A pénteki és szombati koncertek kezdési ideje 20 óra, a belépés az egész rendezvényre tetszőleges. A fesztivál főszervezője a Na’Conxypan polgári társulás, társszervezői a Jazz Klub DS, n.o., a Mediawave Foundation (HU), a Limmitationes (AT), a FotoklubDS és az NFG klub. A rendezvény megvalósulását a Szlovák Kormányhivatal (Úrad vlády SR – program Kultúra národnostných menšín 2013 ) és Dunaszerdahely város ökormányzata támogatja.

A program:

október 25. - péntek:

20:00 – Grencsó Kollektíva (HU) VIDEÓ

21:00 – Spinifex (NL) VIDEÓ

22:00 – Grencsó Kollektíva + Spinifex közös fellépése

október 26. – szombat

13:00 - 4StatesSessions – nemzetközi zenei improvizációs workshop

20:00 - Škvíry & Spoje (SK) VIDEÓ

21:00 - Duo Chekasin – Tarasov (LT) VIDEÓ

22:00 - A 4StatesSessions zenei workshop résztvevőinek zárókoncertje

NFG

Címkék: Are you free?, NFG klub