Tizenkétszeresére nőtt egy giccses tájkép értéke, mert Banksy "belenyúlt"

2013. november 1. - 19:30 | Kultúra

Több mint tizenkétezerszeres áron kelt el egy nem különösebben értékes festmény az után, hogy Banksy, a titokzatos brit graffitiművész saját figurával egészítette ki a giccses tájképet, majd eladásra kínálta egy limlomokat árusító New York-i bolt kirakatában.

Tizenkétszeresére nőtt egy giccses tájkép értéke, mert Banksy "belenyúlt"

A boltban 50 dollárért árusított kép 615 ezer dollárért talált gazdára egy csütörtök este véget ért internetes árverésen, amelynek bevételét a 23. utcai Housing Works nevű bolt által is támogatott karitatív célra, AIDS-es hajléktalanok megsegítésére ajánlotta fel a névtelenségét féltve őrző utcaművész.

Banksy az átlagos tájkép előterébe applikált egy egyenruhás, jobb karján horogkeresztet viselő náci katonatisztet, amint az révetegen tekint előre a hegyeket és folyót ábrázol tájra. A már a saját kézjegyét is viselő festménynek a gerillaművész A gonosz banalitásának banalitása címet adta, utalva Hannah Arendt filozófusnak az Eichmann-perről szóló tudósítására, A gonosz banalitására.

A Banksy-figurával "felturbózott" hétköznapi tájképet 72 ezer dolláros kikiáltási áron hirdették meg kedden.

A valódi kilétét a széles nyilvánosság elől titkoló brit graffitiművész ezzel a jótékonysági akcióval fejezte be New Yorkban egy hónapig tartó gerilláskodását, amelynek során minden reggel egy-egy művészi falfirkával lepte meg a New York-iakat a város legkülönbözőbb és legváratlanabb helyein.

Festősablonnal az éjszaka leple alatt készült művei más-más sorsra jutottak: voltak, amelyeket vandálok rongáltak meg vagy dühös háztulajdonosok távolítottak el, másokat sietve biztonságba helyeztek abban a reményben, hogy egy napon talán dollár százezrekért adhatják el őket árverésen. Bloomberg főpolgármester garázdaságnak nevezte Banksy "magántulajdont rongáló" New York-i tevékenységét.

Az eddigi legdrágább Banksy-mű 1,87 millió dollárért kelt el egy árverésen.

MTI/para

Címkék: Banksy