Nagy-Britanniában maradhatnak az ausztráliai állatokat ábrázoló első brit festmények

2013. november 6. - 18:56 | Kultúra

Nagy-Britanniában, a Nemzeti Tengerészeti Múzeum tulajdonában maradhatnak George Stubbs brit festő híres képei, amelyek az ausztráliai állatokat ábrázoló első brit festmények.

A kengurut, illetve dingót ábrázoló alkotásokat elsősorban Eyal Ofer hajómágnás 1,5 millió fontos (mintegy 445 millió forintos) adományának köszönhetően vásárolhatta meg az intézmény, de rajta kívül több más szervezet és alapítvány is hozzájárult a képek megvásárlásához - írta honlapján a BBC.

A brit kormány még januárban rendelt el ideiglenes kiviteli tilalmat George Stubbs két 18. századi képére, az után, hogy a festményt eladták egy Nagy-Britannián kívüli vevőnek. A kulturális minisztérium első körben augusztus 5-ig tiltotta meg a kengurut és vadkutyát ábrázoló, 1772-ben készült festmények eladását külföldi vevőknek, majd a tilalmat november 5-ig meghosszabbították.

A kormány azt remélte, hogy a határidő lejártáig Nagy-Britanniában is akad olyan vevő, aki hajlandó megadni a Kenguru Új-Hollandiában és a Nagy kutya című képekért kért 5,5 millió fontos (csaknem kétmilliárd forintos) árat.

A főleg lófestményeiről ismert George Stubbs (1724-1806) brit festő sosem látott saját szemével kengurut vagy dingót, a két jellegzetes ausztráliai állatot vázlatos rajzok és felfújt állatbőrök alapján festette meg James Cook azon csendes-óceáni expedíciója (1768-1771) egy résztvevőjének megrendelésére, amelynek során a felfedező formálisan brit felségterületté nyilvánította az akkor Új-Hollandiának nevezett kontinenst.

A Save Our Stubbs elnevezésű országos kezdeményezést többek között David Attenborough is támogatta. "Nagyszerű hír, hogy ez a két kép, amely oly fontos a zoológiai felfedezések történetében, ott maradhat, ahol készült, és ahova szánták" - fejtette ki a természettudós.

A greenwichi Nemzeti Tengerészeti Múzeum gyűjteményében szerepel számos kiállítási tárgy, amely James Cook Endeavour nevű hajójával megtett felfedezőútjaihoz köthető. 2018-ban az Endeavour első útjának 250. évfordulója alkalmából az intézmény kiállítást rendez, amelynek központi elemei lesznek Stubbs képei. A festményeket elsőként - 2014 nyarán - a múzeum Queen's House nevű részlegében mutatják be a nagyközönségnek.

(MTI)