Másodszor is bemutatták Moszkvában a másutt még nem játszott Pillangókat

2013. november 10. - 19:09 | Kultúra

Magyarországon még nem, Moszkvában azonban másodszor is bemutatták a Magyar filmhétvége című rendezvényen a Pillangók című új magyar filmet, amelynek egyik főszereplője, Rudolf Péter is részt vett a vetítésen.

Másodszor is bemutatták Moszkvában a másutt még nem játszott Pillangókat

A magyar színész, aki 30 év után látogatott újra Moszkvába, az MTI-nek nyilatkozva elmondta: nem tudná elképzelni a világot az orosz irodalom, valamint film- és színházművészet nélkül. Főiskolásként a színházi oktatás bölcsőjének számító, Konsztantyin Sztanyiszlavszkij alapította Moszkvai Művész Színházban, a MHAT-ban vendégeskedett társaival.

A Pillangók júniusi moszkvai bemutatójára, egyben világpremierjére Rudolf Péter nem jutott el, mert akkor forgatta a Kossuthkifli című magyar televíziós sorozatot.

A Moszkvai Nemzetközi Filmfesztiválon, amelyen versenyen kívül vetítették a Pillangókat, N. Forgács Gábor rendező még bizakodóan beszélt filmje jövőjéről. A rendező most az MTI-nek keserűen fejtette ki: még nem tudja, mikor fogják azt Magyarországon bemutatni. Szerinte a magyar film haldoklik, és kínkeserves a hazai alkotások bemutatása, mert a forgalmazók azokat a hollywoodi filmek mögé, a háttérbe szorítják. Úgy vélte, hogy a közönség sem akar magyar filmeket látni, pedig a magyar filmet ünnepelni kellene.

"Ha ebben a hollywoodi ellenszélben egyáltalán megszületett egy magyar alkotás, akkor annak örüljünk. Ez nem azt jelenti, hogy elvtelenül kell hozzá viszonyulni, hogy ne mutassunk rá a gyengeségeire" - tette hozzá Rudolf Péter.

A pénteki vetítés utáni közönségtalálkozón N. Forgács Gábor azt hangsúlyozta, hogy az alkoholista anya mellett kilátástalanul tengődő 9 éves fiúról készült filmmel a világban hasonló sorsot megélő gyerekekre akarta felhívni a figyelmet. Akadt olyan moszkvai néző is, aki úgy értette, hogy a film nem mai alkotás. Rudolf Péter, aki a börtönviselt Lacit játszotta, erre úgy reagált: ez a rendező érdeme, aki ki akarta emelni a történetet az időből. A film ugyanis sajnos bármikor és bárhol elkészülhetett volna.

Baranyi András, a Balassi Intézet Moszkvai Magyar Kulturális Intézetének igazgatója kiemelte, hogy évek óta nem volt önálló magyar filmes rendezvény Moszkvában. Ezúttal három viszonylag új alkotást tűztek műsorra a 35 mm nevű művészmoziban: a Pillangókon kívül szombaton Deák Krisztina Aglaja című filmjét játszották, vasárnap pedig Bergendy Péter A vizsga című alkotásával zárják a Magyar filmhétvégét.

(MTI)