Németh Ilona kiállítása az Egyesült Államokban

2013. november 12. - 11:38 | Kultúra

Az USA-beli New Bedfordban mutatta be legújabb installációját Németh Ilona, a Dunaszerdahelyen élő, Munkácsy-díjas szlovákiai magyar képzőművész.

[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"84305","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"228","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"350"}}]]

Németh Ilona és installációja (Fotó: Viera Levitt)

A galéria padlóján elhelyezett agyagból készült szigonyok - melyek között sétálni is lehet - a város bálnavadász múltjára utalnak. A kampós szigonyt 1848-ban találta fel Lewis Temple helyi lakos, az új eszköz pedig nagy szerepet játszott New Bedford fejlődésében.

Forrás: University Art Gallery

"Miután Viera Levitt meghívott a University Art Gallery-be, tanulmányozni kezdtem New Bedfordot és történelmét. Ekkor jöttem rá, milyen fontos pillanat volt a település számára, amikor Lewis Temple feltalálta a kampós szigonyt, ez pedig - a bálnavadászatból kifolyólag - döntően befolyásolta a település sikerét és gazdasági fejlődését. Hatást gyakorolt rám az is, amikor a helyi bálnavadászati múzeumban megtekinthettem ezeket a kézzel készített tárgyakat. Mivel a College of Visual and Performing Arts-nak kerámia tanszéke is van, szerettem volna bevonni a hallgatókat is a projektbe. Nagy köszönettel tartozok a galériának, a kerámia tanszéknek, és minden önkéntesnek, aki segített az installáció létrehozásában" - tolmácsolja Németh Ilona szavait a galéria weboldala.

Forrás: University Art Gallery

(parameter)