Új pályázatot írnak ki a Vígszínház igazgatói posztjára

2013. november 12. - 11:26 | Kultúra

Még a héten kiírják az új pályázatot a Vígszínház másfél éves vezetői mandátumára.

Új pályázatot írnak ki a Vígszínház igazgatói posztjára

"Soha nem fordult meg a fejemben, hogy ne folytassam ezt a munkát" - mondta Eszenyi Enikő jelenlegi igazgató. Balázs Péter talányosan csak annyit közölt: "Majd ha eljön az idő, akkor kiderül", hogy újra pályázik-e.

Új pályázatot írhat ki a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön a Vígszínház vezetői posztjára, azonban csak másfél éves időtartamra. Az színházat jelenleg is vezető Eszenyi Enikő az új feltételek mellett is pályázik.

Eszenyi Enikő megbízatása 2014. január 31-én jár le. A vezetői posztra július végén írták ki az első pályázatot, amelyet szeptember végén eredménytelenné nyilvánított a Fővárosi Közgyűlés.

Az álláshelyre kiírt korábbi pályázaton a jelenlegi igazgató, Eszenyi Enikő mellett Balázs Péter, a szolnoki Szigligeti Színház vezetője indult. Csomós Miklós főpolgármester-helyettes azért kérte szeptemberben a közgyűléstől a pályázat eredménytelenné nyilvánítását, mert egyik pályázó sem érte el a szakmai bizottsági tagok többségének igen szavazatát, mindketten három-három igen szavazatot kaptak. Az eredménytelenné nyilvánítás után mindkét aspiráns úgy nyilatkozott, hogy újra pályázik a posztra.

Az MTI megkereste az ügyben a Főpolgármesteri Hivatalt, ahol nem indokolták, miért másfél évre szólna az új kiírás.

Eszenyi Enikő az új feltételek mellett is pályázik a posztra. Hétfőn azt mondta: "Soha nem fordult meg a fejemben, hogy ne folytassam ezt a munkát, melyet a Vígszínház közönsége egész működésem alatt nagy rokonszenvvel fogadott. Az elért eredményeinkért rendkívül hálás vagyok a Vígszínház kiváló társulatának".

Balázs Péter arra a kérdésre, hogy beadja-e újra a pályázatát, úgy válaszolt: "Majd ha eljön az idő, akkor kiderül".

Balázs Péter (Fotó: MTI)

A pályázat feltételei között van évente legalább 300 előadás megtartása, saját társulattal legalább évi két bemutató létrehozása. A megtartott előadások legalább 75 százalékának a színház saját produkciójának kell lennie, és - valamennyi játszóhelyet figyelembe véve - átlagosan legalább 70 százalékos látogatottsággal kell működnie.

Az ügyvezetői munkakört 2014. február 1-jétől 2015. június 30-ig töltheti be a nyertes.

Az előterjesztésben szerepel az is, hogy amennyiben a pályázati eljárás 2014. január 31. napjáig nem zárul le, 2014. február 1-jétől az új ügyvezetővel történő jogviszony létesítéséig a jelenlegi ügyvezetőt, Eszenyi Enikőt bízzák meg az ügyvezetői feladatok ellátásával.

(MTI)