Meghalt Georges Lautner, több Belmondo-film, köztük A profi rendezője

2013. november 23. - 10:02 | Kultúra

Nyolcvanhét éves korában meghalt Georges Lautner rendező, több Belmondo-film, köztük A profi alkotója.

Meghalt Georges Lautner, több Belmondo-film, köztük A profi rendezője

A művészt pénteken érte a halál Párizsban - tudatta a rendező környezetéből származó információkra hivatkozva Remy Julienne kaszkadőr.

Évtizedeket felölelő pályája során Georges Lautner olyan filmsztárokkal dolgozott együtt, mint Jean-Paul Belmondo, Alain Delon, Pierre Richard és Lino Ventura.

Egészsége az utóbbi időben megromlott, híres filmje, a Lino Ventura főszereplésével készült Lövöldöző taták bemutatásának ötvenedik évfordulójára rendezett november eleji ünnepségre már nem tudott elutazni Nantes-ba.

Georges Lautner 1926. január 24-én született Nizzában. Karrierjét rendezőasszisztensként kezdte 1949-ben, előtte jogot tanult. Első játékfilmjét 1958-ban forgatta La Mome aux boutons címmel.

A profi mellett Belmondóval a főszerepben forgatta a Szabadlábon Velencében, a Zsaru vagy csirkefogó és a Kellemes húsvéti ünnepeket! című filmjeit. Utolsó filmjét, az Idegen a házban címűt 1992-ben is jó barátjával a főszerepben készítette.

Alain Delont a Jégkeblekben és az Egy gazember halálában, Pierre Richard-t a Mindent megmutatunk című munkájában rendezte. Jean Gabin volt a főszereplője A Pasa című filmjének, Louis de Funes pedig az Alulról az ibolyát és az Ahol az öröm tanyázik című vígjátékában szerepelt. Többször dolgozott együtt Miu Miuval és Mireille Darckal is.

MTI/para