Hiba és társai – kiállítás a Vermes-villában

2013. december 5. - 16:30 | Kultúra

DUNASZERDAHELY - A Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolája diákjainak munkái tekinthetőek meg december 6-tól a Vermes-villában.

Érdekes kiállításra invitál a Kortárs Magyar Galéria, amelynek megnyitójára december 6-án este 19 órakor kerül sor. A bemutatandó munkák kifejezetten a kiállításra készültek, mégpedig annak koncepciójára reagálva.

A koncepciót Dr. Beke László művészettörténész a következőképp határozta meg: „Az emberi hiba (human error) általános fogalom, amely magában foglal minden olyan helyzetet, amelyben a mentális vagy fizikai cselekvések megtervezett sorozata nem éri el előre eltervezett, szándékozott célját, és ez a kudarc nem tulajdonítható valamilyen rendkívüli véletlenszerű körülménynek. Vagyis a hiba az elvárt és a megvalósult tevékenység (vagy viselkedés) szándékolatlan eltérése miatt következik be.“ (James Reason and Alan Hobbs: Managing Maintenance Error – A Practical Guide, Ashgate Publishing Company, 2003.)

„Keressük azt a lehetőséget, hogyan lehet valamilyen negatívumot átfordítani pozitívumba. Hibázz tudatosan! Értelmezd a hibádat! A hiba lehet tévedés, félreértés, botlás, elrontás, hiányosság, deficit, lapszus, butaság és még nagyon sok más. Találj ki újabb negatívumokat! Tévedj tudatosan! Tévedj spontánul! Kombináld a kettőt! Hibázz véletlenül, ha tudsz! Melyik igaz a két állítás közül: "Nem hiba, hanem bűn!" "Nem bűn, hanem hiba!" Változtasd meg a hiba értelmezését! Változtasd a kiállítás koncepcióját az utolsó pillanatig! Tévedni emberi dolog! Nem fontos eredeti művet alkotni! A műveket egy kiváló (tévedhetetlen) szakemberekből álló zsűri fogja kiválogatni, mely fenntartja magának a tévedés jogát.“

A műfajilag szabadon értelmezhető munkák közt vannak festmények, szobrok, grafikák, interaktív installációk és videó alapú munkák is.

A kiállítás kurátora Mayer Éva képzőművész, az eseményt Dr. Beke László, illetve Dr. Molnár Emil, matematikus nyitja meg. A megnyitón tárlatvezetésre kerül sor, közreműködnek a Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolájának hallgatói, valamint a Kortárs képzőművészet-elmélet és kurátori ismeretek mesterszak (MA) elsőéves hallgatói is. A kiállítás január 5-ig megtekinthető.

-para-