Több száz éves ágyút hoztak fel régészek a horvát Dél-Adria mélyéről

2013. december 18. - 17:47 | Kultúra

Sértetlenül sikerült horvát régészeknek az Adriai-tenger mélyéről felhozni egy 18. századi ágyút, amelyet aztán a dubrovniki múzeum restaurátor műhelyébe szállítottak.

Tengeri régészek és restaurátorok segítségével profi búvárok hozták felszínre a 3,2 méter hosszú, 1,2 méteres átmérőjű középkori bronz ágyút Dubrovniktól délre, Molunatnál, közel a Kotori-öböl bejáratához. Méretei megerősítik, hogy 1758-ban készült Torinóban az ismert ágyúöntő, Giovanni Battista Cebrano II. műhelyében - írta a Dubrovacki vijesti című lap.

A régészek 150 méteres mélységben 22 méterre a parttól találták az ágyút az iszapban, amely megvédte a bronz fegyvert attól, hogy megegye a rozsda. Még a restaurálás előtt az archeológusok megvizsgálták a csövet, amelyen vélhetően egy szárny vagy egy nagy címer látszik.

A régészek előtt nem titok, hogy az ágyú 1806 augusztusában süllyedt el, amikor a napóleoni seregek Marmonta marsall rendeletére elkobozták a Dubrovniki Köztársaság hajóit az Ostro földnyelvnél, az orosz tengerészek, akik Montenegróban, a Kotori-öbölben állomásoztak, azonban megzavarták a franciák akcióját.

Búvárok a következő évben Molunatnál ismét kutatni fognak a tengerfenéken, a történeti források alapján ugyanis újabb ágyúkra bukkanhatnak. Az első ilyen fegyvert 1949-ben találták. Ez az ágyú manapság a Dubrovnikot körülvevő falat díszíti.

(MTI)