Világkiállítás - Az élet fája jelképezi Itáliát a 2015-ös milánói expón

2014. január 7. - 13:40 | Kultúra

Az élet fáját ábrázoló installáció kerül az Expo 2015-re tervezett olasz pavilonba, melyben minél több itáliai város jelen kíván lenni saját műemlékei és termékei bemutatásával.

Olaszország is megkezdte a felkészülést a 2015 május elsején nyíló milánói világkiállításra - jelentette kedden az IlSole24Ore olasz gazdasági napilap, amely szerint a mostanáig a munkákban tapasztalt késedelmet az idén "szárnyalás" válthatja fel az olasz pavilon megvalósításával.

A Palazzo Italiában (Itália Palota) magasodó életfa harmincöt méter magas lesz, és éjszaka kivilágítják. Ihletet a dél-olasz Otranto székesegyházának 12. századi padlómozaikján látható életfa adott.

A pavilon Itália egészét képviselni akarja: az épületkomplexum közepére Donatello Dávid-szobrának (1440) másolata kerül, amelynek kölcsönzésére Firenze városa igent mondott.

Az olasz városok saját területükön is csatlakozni kívánnak az Expo 2015-höz. A Milánó közeli Monza a helyi királyi palotában rendezett kiállításokkal készül többek között a monzai születésű Giuseppe de Nittis festőművész alkotásaival, amelyek már az 1878-as párizsi világkiállításon is elismerést arattak.

A távolabbi Velencében a tervek szerint az Expo hónapjai alatt látogatható lesz a tengeráramlást szabályozó Mose mobilzsilip-rendszer. Genovában a kikötőt, Veronában a római kori arénát állítják helyre a milánói világkiállításra a turisták számának emelkedésében bízva. Az expo ideje alatt a római Forum Romanumon kiállítják az Agorát, Michele de Lucchi olasz építésznek a világkiállításra készült alkotását. A tizenkét szögű, fából készült installáció jelenleg Milánó központjában látható.

A bolygónk élelmezéséről és az élethez szükséges energiáról szóló, 2015. október 31-ig tartó expóra már 141 ország jelentkezett, köztük Magyarország is, 20 millió látogatót várnak, 25 milliárd eurós forgalommal. A milánóiak között végzett felmérés szerint a város lakosainak hetvenhét százaléka pozitív eseménynek tartja a világkiállítás megrendezését. Az expón való magyar részvételt kormánybiztosi rangban Szőcs Géza irányítja.

(MTI)

Címkék: világkiállítás