Szerdán elárasztja a YouTube-ot a magyar himnusz

2014. január 21. - 09:58 | Kultúra

Idén 25. alkalommal ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját annak emlékére, hogy „Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát” - írja a Hír24.

Szőcs Géza az évfordulón egy nemzeti összetartozást erősítő, új kezdeményezést indít, melynek címe: EGYÜTT SZAVAL A NEMZET. A kormánybiztos, miniszterelnöki főtanácsadó kérte az iskolaigazgatók támogatását, hogy január 22-én a világ valamennyi magyar nyelvű általános és középiskolájának részvételével útjára indulhasson a program, amit Jordán Tamás irányít. A Google új technológiájának és szponzorációjának (egyszerű helyi technikai feltételek mellett egy YouTube brand-csatornán keresztül) segítségével január 22-én 8 és 10 óra között korlátlan számban jelentkezhetnek fel élőben az iskolák.

„Célunk, kultúránk népszerűsítése és a magyar közösségek összekapcsolása világszerte. Földünk több ezer magyar nyelvű iskolájának részvételével hosszú távú program indul útjára 2014-ben, melynek évente újabb és újabb határon belüli és külhoni település ad majd otthont. Idén a Budajenői Általános Iskola lesz az esemény első helyszíne. A következő házigazdát az idei résztvevők közül jövőre sorsolással választják ki. Az Együtt Szaval a Nemzet címmel a YouTube csatornán a vezénylésnek helyet adó iskola és annak diákjai jelennek majd meg, és Jordán Tamás vezetésével elszavalják a Himnuszt. Ezzel egy időben a világ más részeiről csatlakozó iskolák szavalatai is követhetőek lesznek, akár Székelyudvarhelyről, akár Melbourne-ből, vagy Tokióból. Az eseményt a Magyar Televízió több helyszínről közvetíti.”

Január 22-én valamennyi helyszínen rögzítik és a YouTube csatornán keresztül visszanézhetővé teszik a szavalatokat. A Magyar Kultúra Napjától április 11-ig – a Magyar Költészet Napjáig – az iskoláknak lehetőségük lesz további szavalatokat is feltölteni, melyek közül a legnézettebb és a legnagyobb tetszést kiváltó szavalatok iskolái jutalmakat kapnak. A díjakat a Magyar Költészet Napján adják át. Az eseménynek Facebook-oldala is van.

Mint korábban megírta Hír24 az MTVA már újraforgatta a Himnuszt. „Magyarország himnikus dalainak új felvételeit”a közmédia arculatváltásával összhangban cserélték le.

Hír24

Címkék: magyar himnusz