Hatalmas sikert aratott Budapesten az Ifjú Szivek

2014. január 24. - 11:36 | Kultúra

Álló ováció és vastaps - így jutalmazta a budapesti Nemzeti Táncszínház közönsége a pozsonyi Ifjú Szivek Táncszínház Hontalanítás című produkcióját január 22-én, a magyar kultúra napján Budapesten.

A Hontalanítás előadása után a Nemzeti Táncszínház a következő képet osztotta meg Facebookján:

A Nemzeti Táncszínház publikuma - a színházat ismerők szerint - igencsak ritkán jutalmazza ilyen lelkesen a különböző előadásokat, az Ifjú Szivek társulatával a helyiek közölték: ilyen álló ováció már évek óta nem fordult elő arrafelé.

Hégli Dusan Hontalanítás című koreográfiáját 2013. április 12-én, a felvidéki kitelepítettek emléknapján mutatta be az együttes. Az Ifjú Szivek honlapján így mutatják be a produkciót:
A múlt század történelmi eseményei számtalanszor bizonyították, hogy a kirekesztés látszólag egyszerű megoldás, de a valóságban működésképtelen. Ennek ellenére voltak, akik a második világháború után ismételten felmerülő kisebbségi kérdést lakosságcsere, deportálás és kényszertelepítés útján próbálták rendezni. Szomorú és értelmetlen epizódja ez a történelemnek.
Az előadás a ma is Szlovákia területén élő magyarság hagyományos tánc- és zenekultúráját dolgozza fel. Érzések és képzettársítások szintjén beszél zsigeri jelenségekről. Mindannyian különböző kultúrák, ideológiák és történetek összjátékának termékei vagyunk, mégis sokakban él valamiféle megmagyarázhatatan és irracionális igény az elhatárolódásra mindentől, ami „más”. Pedig a tartós elszigetelődés kirekesztettséget eredményez, legyen szó életünk bármely területéről. A kérdés ilyenkor már csak az, kirekesztők vagy kirekesztettek leszünk. A Hontalanítás alapmotívuma a kényszer. A lépéskényszer.
(para)
Címkék: Ifjú Szivek, néptánc