Kikosarazta Vidnyánszkyt a Szlovák Nemzeti Színház

2014. február 3. - 07:55 | Kultúra

Nem vesz részt a Szlovák Nemzeti Színház azon a színházi fesztiválon, amelyet a budapesti Nemzeti Színház szervez március végén. Nem vesz részt a Szlovák Nemzeti Színház azon a színházi fesztiválon, amelyet a budapesti Nemzeti Színház szervez március végén. A bécsi Burgtheater után a pozsonyi teátrum a második, amely nem fogadta el a magyar Nemzeti Színház tavaly botrányos körülmények közt kinevezett igazgatójának meghívását – írja az ujszo.com.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház tavaly nyáron funkcióba lépett igazgatója a pozsonyi társulatot is meghívta a találkozóra, amelyen tizenkét ország társulatai lépnek színpadra egy-egy előadással. A Szlovák Nemzeti Színházat Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című regényének színpadi adaptációjával hívták meg Budapestre. A darabot évek óta sikerrel játssza a pozsonyi teátrum, és az a Roman Polák rendezte, aki ma a prózai társulat igazgatója. „Alaposan mérlegelve a jelenlegi magyar színházi élet helyzetét, úgy döntöttünk, nem fogadjuk el a meghívást” – írta a prózai társulat igazgatója. Polák levelében nem fejtette ki bővebben, mit ért a magyar színházi élet helyzete alatt, a lapnak sem kívánt részletekbe bocsátkozni az üggyel kapcsolatban.

Vidnyánszky Attilától megtudtuk, hogy értetlenül áll a döntés előtt, hiszen egy Márai-darab „kapóra jött volna” a fesztiválprogramban, és épp a két ország közös kulturális örökségét lett volna hivatott prezentálni. Polák egyébként az elutasító levél végén meghívta Vidnyánszkyt arra a nyári szakmai szemináriumra, melyet a V4-es országok színházai között létesült kapcsolatok alakulásáról rendeznek Pozsonyban.

ujszo.com