Liquid Delay: Rögeszme és kísérletezés

2014. február 13. - 07:23 | Kultúra

Bernáth Miklós és Varga György Liquid Delay nevű dub formációja friss színfoltja a csallóközi elektronikus zenei szcénának. Élőben február 14-én (péntek) a dunaszerdahelyi NFG klubban lesznek hallhatók, ahol rajtuk kívül fellép a damolh 33 is. Interjú

Liquid Delay: Rögeszme és kísérletezés

Hogyan született a Liquid Delay duó?

Varga György: A Liquid Delay még most is születik, az együttműködésünknek nincs fix struktúrája, ez egy dinamikus folyamat, amit teljesen szabadjára engedtünk. Egyszerűen éreztük, hogy menni fog, és megy.

Miért pont dub zenében „utaztok”?

VGy: A dub az én rögeszmém. Ez szerelem, azt meg nem lehet, meg nem is kell magyarázni.

Bernáth Miklós: Engem meg nem is annyira a dub, hanem annak kísérletezős oldala érdekel, és ez a formáció nem kis részben erről is szól.

Hogyan alkottok, milyen eszközökkel, és mi inspirál benneteket?

VGy: Mind a ketten magányos alkotók vagyunk, általában az elképzeléseink túl konkrétak ahhoz, hogy bárki másnak engedjük, hogy beleszóljon. Az eddigi legefektívebbnek a sávcserés módszer bizonyult. Tehát, az egyikünk elkészít egy hangsávot, átküldi a másiknak, az hozzátesz, visszaküldi, az megint hozzátesz… Mindkettőnknél hagyomány, hogy soha nem vagyunk elégedettek azzal, amit csinálunk. Ennek ellenére, vagy pont emiatt, folytatjuk.

BM: Eddig szinte kizárólag szoftveren írtam zenét de ez egyáltalán nem zárja ki azt, hogy a közeljövőben beszerezzek egy-két hardwert, vagy akár hangszert. Sok bevált módszerem van, amelyeket használok, de mindig próbálok újabb és újabb utakat kidolgozni, így mindig sikerül meglepnem magam... Engem konkrétan maga a zene készítése inspirál, ugyanakkor bármi, ami velem történik, megjelenhet a zenémben.

Milyen fellépéseitek voltak eddig?

VGy: játszottunk egy pár nem hivatalos partin, volt egy RWD_fm-es élő rádiós fellépésünk, legutoljára pedig januárban, Prágában nyomtunk egy szettet.

Mit szeretnétek jobban: számokat írni vagy sokat játszani élőben?

VGy: Impulzív típus vagyok és ingatagok az ambícióim, ha vannak egyáltalán. Mindenesetre nem tervezek, csak hagyom, hogy minden alakuljon, ahogy kell.

BM: Nehéz lenne választani. Én mindkettőt nagyon csípem.

Milyen kiadványaitok jelentek meg?

VGy: Eddig mindössze egy darab EP-nk jelent meg, illetve most készült el a második, ami még kiadásra vár. Látszólag nem vagyunk túl aktívak, de az igazság a pontos fordítottja ennek.

BM: Rengeteg félkész anyagunk, érdekes ötletünk van, amelyből, ha minden jól megy, még egy csomó jó track fog születni.

Ki illetve mi van rátok hatással a zenén belül?

VGy: Sok-sok dub. Minél halkabb, minél puhább, minél finomabb… Az evidens dolgok számomra unalmasak, a rejtett hoz izgalomba, az fölfedezésre vár.

BM: Én főleg igényes elektronikus zenét, de azért akusztikusat is hallgatok. Akik talán legnagyobb hatással vannak rám: Monolake, Bibio, Deepchord, Boards of Canada, Björk, Luke Vibert, Massive Attack, Autechre, Pink Floyd...

Mik az ambícióitok ezzel a duóval?

VGy: Az én ambícióm az, hogy ha csinálok valami új zenét, annak mindig jobbnak kell lennie, mint amilyen az előző volt. Innen tudom, hogy fejlődök. Ha már nem fogok, abbahagyom.

BM: Nem is tudom. Én csak szeretem a zenét, szeretek zenét csinálni és ha továbbra is foglalkozhatok ezzel, nekem az pont elég ambíció….

emvé