Ismét képeket ad el a műhamisító Beltracchi

2014. február 27. - 08:35 | Kultúra

Wolfgang Beltracchi ismét fest és árulja képeit - a hírhedt német műhamisító a róla szóló dokumentumfilm bemutatóján beszélt a részletekről Kölnben.

Ismét képeket ad el a műhamisító Beltracchi

A Beltracchi - Die Kunst der Fälschung (Beltracchi - A hamisítás művészete) című, Arne Birkenstock által rendezett filmet kedden mutatták be. A hat év börtönre ítélt hamisítót a premier idejére szabadlábra helyezték.

"A világ minden tájáról kapok felkéréseket. Az emberek vásárolják a képeimet, mindegy, mi van" - mondta el Beltracchi, aki szerint elsősorban Amerikából érdeklődnek festményei iránt.

Wolfgang Beltracchit 2011-ben ítélték hatévi szabadságvesztésre 14 kép hamisításáért, amellyel mintegy 34 millió euró kárt okozott. A férfi feleségével együtt bevallotta, hogy éveken át hamisította többek közt Max Ernst, Max Pechstein és Heinrich Campendonk alkotásait. Hamisítványaival legkevesebb 16 millió eurót keresett és luxuséletet élt.

Az ítélethirdetést követően Beltracchi a Der Spiegel című magazinnak elmondta: csaknem 50 művész képeit hamisította. A pontos számot nem árulta el, ahogyan azt sem, hogy a hamisítványok hol találhatók. Annyit jegyzett meg, hogy a nagy kereslet miatt "1000 vagy 2000 darabot" is eladhatott volna a műkincspiacon, ha nem bukik le.

A férfi a második világháború óta a német műkincspiac egyik legnagyobb botrányát okozta azzal, hogy az 1990-es évek óta "gyártotta" modern klasszikusok festményeit. Társaival létrehoztak két családi gyűjteményt, amelyben a hamis képek szerepeltek.

A csalók az aukciósházak és galériák bizalmát hosszú évek alatt nyerték el például azzal, hogy néha egy-egy valódi képet is eladtak, és vásároltak is. A csalás annyira jól sikerült, hogy a képeket a szakértők eredetinek minősítették, Campendonk esetében pedig az egyik hamis képet az életmű kiemelkedő darabjának titulálták.

mti/para