Az MTA is sérelmezi, hogy a politika tudományos kérdésekbe akar belepofázni

2014. április 2. - 18:13 | Kultúra

Az MTA sérelmezi, hogy az Orbnán-kormány nem egyeztetett vele a Magyar Nyelvstratégiai Intézet létrehozásával kapcsolatban – írja a nyest.hu.

A Magyar Tudományos Akadémia I. (Nyelv- és Irodalomtudományok) Osztálya állásfoglalást tett közzé a Magyar Nyelvstratégiai Intézettel kapcsolatban. Ebben leszögezik: fontosnak tartják, hogy „a nyelvpolitikai döntések előkészítése szervezetten történjen”, de a döntések alapját végző kutatásokat „nemzetközi minőségbiztosítási kritériumokkal megalapozott kutatóintézetekben, kutatóhelyeken lehet végezni”, amint azt Magyarország Alaptörvénye X. cikkének 2. pontja elő is írja.

Ugyanakkor aggodalmuknak adtak hangot azért, mert nem egyeztetett a Magyar Tudományos Akadémiával, a magyar nyelv kiművelésének tudományos letéteményesével, a „nemzet tanácsadójával”, illetve általában a tudományos intézményekkel, kutatóhelyekkel; nem nyilvánította ki a tudományos műhelyekkel való kapcsolattartásnak és a tudományos eredmények felhasználásának szükségességét, sem a határon túli tudományos intézmények bevonását, azoktól mintegy elkülöníti az új intézetet; nem gondoskodott a létrehozandó intézet nemzetközi szabványok szerinti tudományos minőségbiztosításáról.

nyest.hu