Catherine Deneuve szerint Gérard Depardieu nem követendő példa

2014. április 2. - 10:58 | Kultúra

A gazdagokat sújtó adó elkerülése miatt Franciaországból Oroszországba költöző Gérard Depardieu "nem követendő példa" - jelentette ki Catherine Deneuve francia filmszínésznő a hongkongi filmfesztiválon, ahol egy filmjével szerepel.

Catherine Deneuve szerint Gérard Depardieu nem követendő példa

Deneuve a Bettie-mobil című filmjével érkezett a 38. Hongkongi Nemzetközi Filmfesztiválra. A színésznő 2010-ben játszott együtt utoljára Depardieu-vel Francois Ozon Született feleség című vígjátékában.

Depardieu belga és orosz állampolgárságot is szerzett magának, miután kiderült, hogy Franciaországban súlyos adót rónak ki az ország leggazdagabb polgáraira.

Deneuve hongkongi nyilatkozatában határozottan kiosztotta a színész. "Azért nem akar Franciaországban élni, mert nem akarja megfizetni az adót. Szerintem Gérard így jobban meg tudja tartani azt, amije van, ahogy azok a gazdagok, akik Franciaországon kívül akarják tartani a pénzüket. De ezt nem tartom követendő példának, és azt sem gondolom, hogy soká fog tartani. Szerintem az ember nem képes sokáig hazátlanul élni" - idézte a dívát a The Hollywood Reporter.

A Bettie-mobilban, amelyet a magyar nézők tavaly november óta láthatnak a mozikban, Deneuve étteremtulajdonost alakít, aki egy hirtelen szeszélytől vezetve öt napra otthagyja az üzletet, hogy a vidéket járja. A film 2013-ban a Berlinalén is szerepelt.

A 71 esztendős színésznő, aki több mint száz filmben dolgozott pályafutása során, arról is beszélt az április 7-ig tartó ázsiai filmmustrán, hogy szereti a filmeket és a filmezést, különben nem dolgozna még ma is. Következő filmjét, egy bírósági történetet, akárcsak a Bettie-mobilt, megint Emmanuelle Bercot rendezi.

MTI/para