Újra zarándokhellyé válhat a felújított alsósztregovai Madách-kastély

2014. április 2. - 19:57 | Kultúra

A Madách család kastélya egyike a legjelentősebb magyar irodalmi emlékhelyeknek.

Újra zarándokhellyé válhat a felújított alsósztregovai Madách-kastély

Az alsósztregovai Madách-kastélyban található tárlat is a szlovák irodalmi múzeológiai hálózathoz tartozik, amely megközelítőleg 80 irodalmi és múzeumi objektumot foglal magába. A Madách család kastélya Madách Imre, a világhírű drámaíró szülőháza. Itt alkotta meg Az ember tragédiája c. művét és itt is van eltemetve.

A kastély üzemeltetője a többéves felújítást követően (2010-2013) jelenleg egy új állandó tárlat kialakításán munkálkodik, amelynek létrehozását Szlovákia (Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma) és Magyarország (Emberi Erőforrások Minisztériuma és Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium) anyagi eszközökkel is támogatja. Egy példaértékű együttműködésről van szó, amelynek keretén belül nem csak a két ország szakemberei, akik az emlékkiállítás képzőművészi és szcenográfiai megoldását készítették elő, hanem a két ország minisztériumai is szorosan együttműködnek. A kultúra – közös örökségünk összeköt bennünket.

– A tárlat első része, amelyet 2013 október 4.- én nyitottak meg „ Ó ,hol vagyok ? hol vannak álmaim?” címmel, a kastély falain belül zajló életet mutatja be a 19. században, valamint ezzel egyidejűleg azt a környezetet is, ahol Madách, világviszonylatban is jelentős műve megszületett és amelyet a világirodalom kincsei között tartanak számon. A művet majdnem 50 nyelvre lefordították. Az irodalmi alkotás, ill. irodalmi környezet élményszerű bemutatásáról van szó, elsősorban képzőművészeti eszközök, valamint színpadi díszletek segítségével. Az ember tragédiája történetének képi megelevenítése magába foglalja a történelmi részt - szalonok, ahol a Madách család egyes generációi éltek (bútor, berendezés, történelmi portrék és képek, családfa), valamint az előadói részt (a kastély folyosója), ahol Az ember tragédiája 15 színének különböző forrásokból (Zichy Mihály, Kass János grafikái, Magyarország és Nagy Zoltán, Szlovákia) összeállított értelmezése tekinthető meg.

A tárlat a folyosó jobb oldalán folytatódik modern kiállítási eszközök felhasználásával. A Tragédia képvilágával való megismerkedést követően ezen a helyen kiegészíthetjük ismereteinket azokkal az információkkal és tényekkel, amelyek a Madách Imre életével és életművével foglalkozó kutatások eredményei.

A két monitoron látható gazdag világ inspirál és lehetőséget nyújt a széleskörű ismeretek mélyebb megismerésére és összegyűjtésére.

Az első képernyő Madách életútját mutatja be. Aprólékos és teljes életrajzi adatokat kínál, bepillantást nyújt az író életében kulcsfontosságú szerepet betöltő eseményekbe és helyekre.

A második monitoron információkat kaphatunk Az ember tragédiájával kapcsolatban.

Az ember tragédiája – az állandó kiállítás második része:

A képzőművészeti megoldás a drámai alkotás mind a 15 képéből kiemeli Madách műveinek legfontosabb gondolatait.

Az öt egymásba nyíló szoba által, amelyeken keresztül rálátni egészen a londoni kép falfestményre megnyílik előttünk a Tragédia világa, amely a végtelenség érzését idézi elő bennünk. A mű a látogatót szinte átkarolja és elnyeli. Mindegyik termet rendhagyó tapéta borítja, amelyen a teljes mértékben fennmaradt kézirat szövegének részletei találhatóak a falaktól a mennyezeten, függönyökön keresztül egészen a kihangsúlyozott zárómondatig az utolsó teremben.

A padlón található színes sáv mutatja a tárlat megtekintésének irányát és végigkísér bennünket a Tragédia minden egyes színén. Az időbarangolás során megjárhatjuk a világ és emberiség útját – múltját, jelenét és jövőjét, míg az Ádámmal való azonosulás során, aki az emberiséget személyesíti meg elgondolkodhatunk saját létünk felett. Madách Imre mindannyiunknak csodálatos segítséget nyújt saját létünk megértésében az egész emberiség, valamint az univerzum részeként.

A kastélyban múzeumpedagógia rész lett kialakítva a gyermekek és ifjúság számára, ahol különböző tevékenységek végezhetőek: színházi jelenetek Az ember tragédiájának egyes színeiből, filmvetítés, munkafüzetekkel, munkalapokkal való tevékenység.

A vernisszázs keretén belül közös háromnyelvű Madách Imréről szóló honlap is bemutatásra kerül, amelyet a budapesti Tudományos Akadémia munkatársai a SZNM-Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumával közösen hoztak létre.

Az állandó kiállítás megvalósításába több, mint 100 intézmény és szakember kapcsolódott be Szlovákiából és Magyarországról egyaránt.

A kiállítás kétnyelvu , szlovák és magyar, ugyanúgy a kiállítás megnyitóra elkészult katalógus is. A látogatók négynyelvu hangos kiállításvezetot is kaphatnak / audioguide/, amely szlovák, magyar, angol és német nyelven vezeti a látogatót a kiállításon.

-para-

Címkék: Madách-kastély