Gabriel García Márquez jövő hét elején elhagyhatja a kórházat

2014. április 4. - 16:09 | Kultúra

Ha minden jól megy, a jövő hét elején elhagyhatja a kórházat Gabriel García Márquez 87 éves Nobel-díjas kolumbiai író, akit egy mexikóvárosi klinikán ápolnak hörghurut miatt.

"Néhány napja enyhe fertőzést kapott, a kora miatt vittük be a kórházba, de jól van" - mondta a szerző fia. Gonzalo García Barcha hozzátette, reméli, hogy édesapja már a jövő hét elején elhagyhatja a Salvador Zubirán Klinikát.

Gyors felépülést kívánt az írónak Enrique Pena Nieto mexikói, valamint Juan Manuel Santos kolumbiai elnök is. "Egész Kolumbia jobbulást kíván minden idők legnagyobbjának" - írta utóbbi a Twitter közösségi portálra.

A Száz év magány, a Szerelem a kolera idején és más klasszikussá vált művek 1982-ben Nobel-díjjal kitüntetett szerzője évtizedek óta Mexikóvárosban él, az utóbbi időben azonban már visszavonultan.

1999-ben rákbetegséget állapítottak meg nála, az Egyesült Államokban kezelték. Az elmúlt években többször is arról szóló hírek jelentek meg, hogy demenciában szenved. Egyik fivére évekig Alzheimer-kóros volt, és néhány hete halt meg 77 éves korában. Gabriel García Márquez hétfőn került be a kórházba légúti gyulladás és dehidratáltság miatt, a hivatalos tájékoztatás szerint azonban jól reagál az antibiotikumos kezelésre.

Az író legutóbb márciusban, születésnapja alkalmából jelent meg a nyilvánosság előtt: a házánál üdvözölte a fotósokat és az újságírókat, de nem szólalt meg.

MTI/para