Privát nacionalizmus - Érzékeny témát érintő kiállítás Kassán

2014. április 10. - 13:46 | Kultúra

A Privát nacionalizmus nevű vándorkiállítás bejárja Európát. Épp e hetekben Kassán tekinthető meg.

Privát nacionalizmus - Érzékeny témát érintő kiállítás Kassán

A kiállítás fontos és érzékeny témát ragad meg, a nacionalizmus 21. századi visszatérését, valamint a politika, hatalom és a művészet képességét arról, hogy beszéljen róla. Emlékeztet arra, hogy mennyire torzultak, sőt, tévesek lehetnek a nemzeti büszkeség megnyilvánulásai, és milyen könnyen vezethet minden a kölcsönös összeférhetetlenséghez.

A Privát nacionalizmus nevű nemzetközi projekt Varga Rita, a magyarországi Approach Art Association szervezet képviselőjének ötlete, amely fokozatosan jár végig európai városokat, Prágát, Kassát, Pécset, Drezdát, Krakkót, Berlint és Debrecent. A kiállítás minden országban mésként néz ki, igazodik a helyi kurátorok választásaihoz, illetve a kiállítás helyszínéhez is. A szlovákiai kurátorok közt van Németh Ilona, Juhász R. József és Michal Štofa. Kassán a Kunsthalléban tekinthető meg április 30-ig.

Németh Ilona a SME napilapnak beszélt arról, hogy a prágai kiállítás a performativitáson és a politikai káoszon alapult, ezért a prágai partnerek műveit nem szállították át Kassára. Hozzátette, hogy a szlovák alkotók közül olyanokat igyekeztek kiválasztani, akik programszerűen dolgoznak a nacionalizmus témájával.

Mint fogalmazott, a kiállítás egyfajta képviselőjének Martin Piaček A szlovák történelem legnagyobb kellemetlenségei (Najväčšie trapasy slovenskej histórie) című nyílt műciklusának egy alkotását választották, melynek címe, 1945. augusztus 2., Edvard Beneš csehszlovák elnök aláírja a 33. elnöki dekrétumát. Ez szerepel a kiállítás plakátján és a meghívókon is.

Piaček teljes ciklusát kiállítják az egyik teremben. Itt megtalálhatóak a szlovák történelmi személyiségekről alkotott szobrocskák, amelyek ironikus megjelenítése egy újfajta nézőpontot kínál róluk a látogató számára.

Piaček további műve, a Nemzet atyjai (Otcovia národa) tekinthető meg a Kunsthalle falán. A hazai alkotók közül ugyancsak megtekinthetőek a kiállításon belül Dalibora Bača, Tomáš Rafo, a Kassaboys csoport, Michal Moravčík, Cséfalvay András, Demjanovič Dávid és Jarmila Mitríková, valamint a Képzőművészeti Egyetem (VŠVU) hallgatóinak művei.

Mindegyik kiállításon felfedezhető valamilyen nemzeti specifikum, olyan témák, amelyek az adott nemzet nacionalizmusával kapcsolatban észlelhető. "A szlovákiai művekben észrevehető az identitáskeresés, az örökölt és tanult előítéletek feldolgozása, valamint a szlovák nemzet helyzetének értelmezése. Ez olyan téma, amelyet a társadalomban gyakran befolyásolnak politikai döntések, illetve azok megfelelő időzítése. A magyar kártya például mindegyik választás alkalmával több-kevesebb sikerrel alkalmazott" - jegyezte meg Németh Ilona, aki maga is foglalkozik a nacionalizmus témájával.

"Ha viszont össze kellene hasonlítanom a szlovákiai és a magyarországi helyzetet, akkor az utóbbi sokkal rosszabb ebben. Évek óta figyelemmel kísérem, ahogy az agresszív nacionalizmus megjelenik az egész társadalomban. Megjelenik a legmagasabb állami tisztségekben és a mindennapokban is" - fogalmazott.

Elárulta azt is, hogy a Privát nacionalizmus az elejétől fogja ösztönzi, mivel megvan a saját értelme, még akkor is, ha két ellentétes dolgot köt össze. Úgy véli, a nacionalizmus bennünk van, és nemcsak a politikában, mivel az emberek maguk is kijelentenek olyan nacionalista dolgokat, előítéleteket, amelyekkel megsértik a környezetüket. "Ezért kell róla beszélni, hangosan kimondani, és bízni abban, hogy egy vita indul róla" - mondta.

Hozzátette, hogy a vitához két fél kell, egyelőre viszont elég, ha a közönség találkozik a művel. "A kiállításon azonnal feltűnik néhány mű, amely egyfajta fizikai hatást ér el, és olyan érzést kelt, hogy valamit megértettünk" - folytatja Németh Ilona.

SME/para

Címkék: kiállítás