Könyvbemutató: „Tesztoszteron - szerű állatság„

2014. április 12. - 13:41 | Kultúra

Így jellemezte legújabb, Ragnarök című könyvét Bíró Szabolcs a kötet pénteki díszbemutatóján.

Könyvbemutató: „Tesztoszteron - szerű állatság„

Bíró Szabolcs írt már több krimit és maffiaregényt is, az elmúlt években azonban a történelmi könyvek mesterévé vált. A Non nobis domine című templomos regényén négy és negyedévig dolgozott. Így nem is csoda, hogy befejezése után próbált elvonatkoztatni kicsit a templomosoktól és a magyar középkortól.

„Az író olyan állatfaj, amely az írással pihen. Ezért úgy döntöttem az elmúlt négy évet, egy vikingekben és tesztoszteronban tobzódó kalandregény megírásával pihenem ki. Azt terveztem, hogy 2-3 hónap alatt elkészülök vele, ehelyett 13 hónapon keresztül dolgoztam rajta. Egyre több és több dolognak kellett utánajárnom, a rúnajelektől kezdve az akkor ruházatig.”

Miért a vikingek? Hangzott a házigazda, Štefkovič Patasi Ági kérdése.
„14-15 éves koromban elhatároztam, hogy egyszer írok egy vikinges sztorit, és úgy gondoltam most jött el ennek az ideje.”

A beszélgetés után csatatérré vált a Vermes-villa nagyterme. A jelenlévők viking harci párbajnak lehettek szemtanúi. A két hagyományőrző, Mestellér János és Matyikó Dávid Rolf párharca borzongatóan élethűre sikeredett. Ami nem is csoda, hiszen, ahogy arról beszámoltak, a harci jelenetük nem volt előre megkomponálva. Küzdelem volt a javából.

Az est végén Benyák Zoltán, Gerő Péter, Karczag Ákos, Matyikó Dávid Rolf és Mestellér János ivókürtök segítségével, sörrel keresztelték meg a szerző legújabb kötetét.

Varga László