Kolumbiában is elbúcsúztatták Gabriel García Márquezt

2014. április 23. - 11:24 | Kultúra

Szakadó esőben, zenével búcsúztatták kedden hazájában, Kolumbiában Gabriel García Márquez Nobel-díjas írót. Mexikóvárosban, ahol évtizedeken át élt, már hétfőn megtartották a gyászszertartást.

Kolumbiában is elbúcsúztatták Gabriel García Márquezt

A regényíró tisztelői virágokat és könyveket hoztak magukkal a Bogotá katedrálisában rendezett keddi szertartásra.

Az állam elnöke, Juan Manuel Santos elmondta: García Márquezt az egész világon tisztelték, hazájában azonban Kolumbia egyetlen irodalmi Nobel-díjasának neve egészen különleges jelentéssel bír.

"Gabo szavai mindig velünk maradnak otthonainkban, könyvtárainkban, újságainkban, de leginkább a szívünkben. García Márquez sokkal több volt, mint író. Szilárd meggyőződésű ember volt, aki síkra szállt az igazságért és a békéért" - méltatta az elnök.

A gyászszertartáson, amelyen kórusműveket énekeltek, majd Mozart Requiemje szólt, részt vettek az ország korábbi elnökei, Belisario Betancur, Cesar Gaviria és Ernesto Samper is. A fekete gyászruhákat és a pulpitusokat sárga virágokkal díszítették, amelyek Márquez hite szerint védelmet nyújtanak a balsorstól.

Az utolsó fotók egyike az íróról Márquez 87. születésnapján, Mexikóvárosi otthonánál készült (Fotó: AP)

A megemlékezést a Kolumbia karibi partvidékéről származó népszerű zenével, az író kedvenc műfajának számító vallenato dallamaival zárták.

Kolumbiaiak százai álltak sorba kora reggeltől, hogy bejussanak a katedrálisba. A Bolivar téren hatalmas kivetítőket állítottak fel, hogy a kívül rekedtek is követhessék a szertartást, ám az eső miatt sokan nem éltek a lehetőséggel.

A regényíró hazájához fűződő viszonyát ellentmondások terhelték. Regényeiben az ország és lakói emlékművét alkotta meg, politikai szempontból azonban meggyőződéses baloldaliként legtöbbször szemben állt a kolumbiai hatalommal. Élete felét külföldön élte le.

A könyvek és szerzői jogok szerdai világnapján a dél-amerikai ország könyvesboltjaiban, parkjaiban és terein Márquez Az ezredes úrnak nincs, aki írjon című regényéből fognak felolvasni a kormány kezdeményezésére. A felolvasást az ország államfője, Juan Manuel Santos kezdi. A kulturális miniszter bejelentette, hogy a könyvnek több mint 12 ezer példányát osztják szét országszerte.

Választott hazájában, Mexikóvárosban hétfőn több ezren vettek végső búcsút a Száz év magány és a Szerelem a kolera idején szerzőjétől.

(MTI)