Vargas Llosa is sírig őrzi közös titkukat Gabriel García Márquezzel

2014. április 25. - 10:44 | Kultúra

Mario Vargas Llosa perui író csütörtökön közölte: akárcsak a napokban elhunyt Gabriel García Márquez, ő is a sírig megőrzi közös titkukat, és nem árulja el, miért szakadt meg évtizedekkel ezelőtt egykori barátságuk.

Vargas Llosa is sírig őrzi közös titkukat Gabriel García Márquezzel

A két világhírű latin-amerikai író 1976-ban szakította meg a kapcsolatot egymással, miután egy vitájuk - egyesek szerint a politikáról, mások szerint Vargas Llosa feleségéről - tettlegességig fajult.

"Volt köztünk egy megállapodás, hogy nem beszélünk erről. Ő haláláig tartotta magát ehhez, és én is ezt fogom tenni. Hagyjuk az életrajzíróinkra, ha kiérdemeljük őket, hogy kiderítsék ezt az ügyet" - mondta Vargas Llosa, aki csütörtökön Caracasban méltatta egy összejövetelen a néhai Márquezt.

A 78 esztendős Vargas Llosa szerint pályatársa mindent elért, amit író csak elérhet, és munkái tovább élnek.

Gabriel García Márquez Nobel-díjas kolumbiai írótól, a Száz év magány szerzőjétől tisztelői a mexikóvárosi kultúrpalotában hétfőn, majd a bogotai katedrálisban kedden rendezett gyászszertartáson búcsúztak el. A 87 évesen elhunyt író ravatalánál ezrek rótták le kegyeletüket, a búcsúztatáson a kolumbiai és a mexikói kormány tagjai, élükön az elnökökkel, álltak díszőrséget sárga rózsákkal díszített urnája mellett.

MTI/para