Kiállították Van Gogh fülét

2014. június 4. - 08:26 | Kultúra

Vincent van Gogh fülének az impresszionista festő genetikai anyagát is tartalmazó másolatát állították ki egy német múzeumban.

Kiállították Van Gogh fülét

Van Gogh 1888-ban a dél-franciaországi Arles-ba ment, ahol 190 merész színezésű képet alkotott; itteni, sárgára festett bérelt háza a fontos dolgok és a boldogság jelképévé vált számára. Ekkor készültek legismertebb művei: a Gauguin karosszéke, a Napraforgók, a Vincent háza Arles-ban, a Roulin postás és a Virágzó fák.

Barátja, Paul Gauguin követte őt, sokáig együtt festettek, szórakoztak, de pár hónap múlva összekülönböztek: Van Gogh ugyanis sokat szenvedett Gauguin szerinte fölényeskedő, lekezelő modorától, ugyanakkor attól is rettegett, hogy barátja elutazik. Feltehetően ez a félelem robbantotta ki 1888. december 23-án azt a vitát, amelyben van Gogh pengével támadt barátjára, majd levágta saját bal fülét. A levágott testrészt megmosta, és egy prostituáltnak küldte el a következő szavakkal: "Őrizze meg jól ezt a tárgyat". Újabb feltevések szerint azonban elképzelhető, hogy a fület dulakodás közben Gauguin vágta le.

A karlsruhei Zentrum für Kunst und Medientechnologie szerint a most kiállított másolat egy Vincent van Gogh fivére, Theo ükunokájától származó mintákból növesztett, élő sejteket tartalmazó fül. Lieuwe és Vincent van Gogh génjei 1/16-od részben azonosak, és közös az Y kromoszómájuk is.

A fület megalkotó Diemut Strebe elmondta, hogy a kiállítási tárgyban a tudományt és a művészetet akarta ötvözni.

A fület a művészt tervei szerint jövőre New Yorkban is kiállítják.

MTI/para