Pozsonyban és Nyizsnij Novgorodban vendégszerepel a Győri Balett

2014. június 10. - 07:02 | Kultúra

Két siker darabjával a La vie en Rose-zal (koreográfus: Ben van Cauwenbergh), és a Kodállyal (koreográfus: Velekei László) turnézik a társulat június első felében Szlovákiában és Oroszországban.

Pozsonyban és Nyizsnij Novgorodban vendégszerepel a Győri Balett

A szlovák fővárosban június 6-án az Eurocontext.sk elnevezésű nemzetközi színházi fesztivál keretében vendégszerepeltek a győriek több külföldi társulattal együtt. Június 9-én pedig a városvezetés meghívására négynapos turné keretében Nyizsnij Novgorodban lépnek fel.

Pozsony és Győr kulturális vezetése között évek óta hagyományosan jó a kapcsolat, melynek keretében a két város balett társulata rendszeresen vendégül látja egymást. A Győri Balett legutóbbi fellépését június 16-án, a X. Magyar Táncfesztivál nyitó napján viszonozza a Szlovák Nemzeti Balett. Az ünnepi megnyitón, a Balett Gála keretében lépnek fel a Győri Nemzeti Színház Nagyszínpadán.

Az orosz nagyváros nem először hívta meg a Győri Balett társulatát, melynek darabjait a klasszikus alapokon nyugvó, ám modern, kísérletező és izgalmas stílus jegyei miatt nagy érdeklődéssel vár az igényes orosz közönség. Kiss János, a társulat igazgatója különösen fontosnak tartja az orosz bemutatkozást, hiszen a helyi balett tradíciók magasra teszik a mércét.

A La vie en Rose – Rózsaszínház című táncjátékot 2011. őszén mutatta be a Győri Balett. A belga koreográfus Ben van Cauwenbergh Nyugat-Európában közkedvelt, nagy sikerrel játszott darabja a párizsi sanzonok hőskorát mutatja be egy utcai harmonikás Jef élményein keresztül, aki egykor a „ Legnagyobbak” kísérőzenésze volt.

A darab olyan fantasztikus egyéniségeknek állít emléket mint, Edith Piaf, Maurice Chevalier, Gilbert Bécaud, és Jacques Brel. Felcsendülő örökzöldjeiken keresztül megelevenedik szerelemmel és csalódásokkal teli izgalmas életük. A Győri Balett az elmúlt két évben számos hazai és külföldi előadáson nagy sikerrel mutatta be a belga koreográfus alkotását.

A Kodály című darabot, a társulat fiatal koreográfusa Velekei László készítette a kitűnő magyar zeneszerző és zenepedagógus tiszteletére. A mű premierjét tavaly nyáron, a IX. Magyar Táncfesztivál nyitónapján tartották. Azóta a rendszeresen játszott darab szép hazai és nemzetközi sikereket tudhat magáénak. Gazdag és innovatív formanyelvével a magyar előremutató modern balett repertoár értékes, új darabja.

(-)

Címkék: győri balett