Negyedszer lesz Dunart.com4 művésztelep Somorján

2014. július 4. - 18:03 | Kultúra

Vasárnap kezdődik a felvidéki Somorján az új szellemi művészközösség megteremtésének céljával létrehozott Dunart.com4 nevet viselő nemzetközi összetételű szimpózium - közölte Mayer Éva Munkácsy-díjas képzőművész, a művésztelep kurátora pénteken.

A magyar Nemzeti Kulturális Alap és a szlovák kormányhivatal által is támogatott művésztelep minden évben tematikus, a negyedik találkozó címe Lélekbázis.

"A művésztelep célja szerint évről évre különböző korosztályokból hívunk meg résztvevőket. A közvetlen vagy közvetett egymásra hatás, egymás munkamódszerének, gondolkodásának megfigyelése által új szellemi közösséget kívánunk teremteni" - mondta Mayer Éva.

Hozzátette: a szimpózium kezdeti célja az volt, hogy megalapítsa otthonadó helyszínének, Somorja városának és a művésztelepnek a kortárs képzőművészeti gyűjteményét, a későbbi évadokban pedig ezt gyarapítják.

Az idei szimpóziumot Pál Ferenc "A függőségtől az intimitásig. Vágy, élmény, kapcsolat" című könyve ihlette.

A rendezvény kurátora és főszervezője a művésztelep idei témájáról elmondta: a meghívott művészek különböző családi, párkapcsolati háttérrel rendelkeznek. "Mi az, ami az egyik kapcsolatban működik és mi az, ami a másikban nem? Ezekre a kérdésekre próbálunk együtt reflektálni a művésztelep kiállítására készülő alkotásokkal, illetve a hozzá kapcsolódó szakmai programokkal" - fejtette ki Mayer Éva.

A szimpózium vasárnap este a somorjai művelődési központban Könyv Katalin és Jakatics-Szabó Veronika festőművészek kiállításának megnyitójával veszi kezdetét.

MTI/para

Címkék: DunArt.com