A világ legrégebbi kemencéjét tárták fel Horvátországban

2014. szeptember 1. - 16:09 | Kultúra

A világ legrégebbi kemencéjét tárták fel Horvátország keleti részén, egy újkőkori lelőhelyen - a 6500 éves alkalmatosság nemcsak fűtésre és főzésre szolgált, hanem meleg vízzel is ellátta a ház lakóit.

Mint Marcel Buric ásatásvezető régész, a Zágrábi Egyetem docense rámutatott, zárt tűzhelyről van szó, egy igen fontos eszközről, hiszen a sárral tapasztott vesszőfonatos vázú, zsúpfedeles korabeli lakóházakban a nyílt tűz fokozott veszélyt jelentett.

A Bapska település mellett feltárt fedett tűzhely azonban nem csak biztonságos volt, egy sor más előnnyel is rendelkezett - olvasható a Croatian Times online kiadásában, valamint a The Epoch Times hírportálon.

"A tűz egész nap égett, így a ház lakói meleg otthonba térhettek haza az egész napos kimerítő munka után, időközben a kemencében megfőtt a reggel bekészített étel és még a víz is megmelegedett" - magyarázta a régész.

Ismertetése szerint a tűzhely közelében egy darabka megolvadt vasércet is találtak, a lelet sok évezreddel korábbi, mint ahogy a feltételezések szerint az emberiség megtanulta olvasztani és megmunkálni a vasat.

"Lehetetlen megállapítani, hogy mire használták, mindenesetre egy jelentős leletről van szó" - fogalmazott Marcel Buric, aki kitért arra is, hogy az ásatásokon napvilágra kerültek egy 15 hónapos gyermek elszenesedett maradványai. Az apróságot a feltételezések szerint feláldozhattak, hogy biztosítsák a jó termést.

Korábban az ásatásokon szarvasagancsokat tártak fel, amelyek egy ház falát díszítették, Marcel Buric feltételezése szerint a legkorábbi ismert vadásztrófeáról lehet szó.

(MTI)