Magyarország köztársasági elnöke tüntette ki Tóth Károlyt, a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatóját

2014. szeptember 5. - 14:16 | Kultúra

Somorja – Sokrétű intézmény- és tudományszervezői munkája, jogvédő tevékenysége, valamint a felvidéki magyar társadalom önképének kialakításához való hozzájárulása elismeréseként Áder János, Magyarország Köztársasági Elnöke a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést adományozta Tóth Károlynak, a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatójának.

Magyarország köztársasági elnöke tüntette ki Tóth Károlyt, a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatóját

Az érdemrendet Balogh Csaba, Magyarország szlovákiai nagykövete adta át az érintettnek. Jelen volt Bárdos Gábor, Somorja város polgármestere és az intézményvezető munkatársi, illetve baráti körének számos tagja.

Általános és középiskolai tanulmányait Vághosszúfalun, Vágsellyén és Galántán végezte (1965–1974–1978). A pozsonyi Comenius Egyetemen magyar nyelv és irodalom – történelem szakos tanári oklevelet szerzett (1983). 1983–1987-ben a vágsellyei DUSLO vegyi kombinátban segédmunkásként dolgozik, majd a Madách Könyv- és Lapkiadó Vállalat szakszerkesztője. Részt vett az amatőr színházi mozgalomban, a vágsellyei és a pozsonyi klubéletben, a Csehszlovákiai Magyar Kisebbség Jogvédő Bizottsága munkájában, az Iródia, a Magyar P.E.N. Club Pozsony alapító tagja.

1989-ben egyik alapítója volt a Független Magyar Kezdeményezésnek, 1990-ben elnöke, később alelnöke, 1992–1998-ban a Magyar Polgári Párt alelnöke, illetve pártigazgatója. 1996-ban a Fórum Kisebbségkutató Intézet egyik létrehozója és kezdettől fogva igazgatója. Több könyvsorozat, tudományos kiadvány szerkesztője, társszerzője. 2007-től az MTA külső köztestületi tagja.

(l)