Jövőre lesz látható a Vincent van Gogh-ról készült musical

2014. szeptember 24. - 07:58 | Kultúra

Vincent van Gogh életéről mutatnak be musicalt jövőre, a tragikus sorsú holland festő halálának 125. évfordulója alkalmából tartott megemlékezés részeként. A Vincent című zenés színpadi mű premierje 2015 őszén lesz, a darab producere pedig a holland Albert Verlinde – mondta a megemlékezéseket szervező Van Gogh Európa Alapítvány szóvivője, Martine Willekens.

A szóvivő egyelőre csak annyit árult el, hogy a posztimpresszionista festő művei "nem hagyományos módon kelnek életre" a musicalben. Még nem választották ki a főszereplőt sem.

A levágott fülű festőzseni 1890. július 29-én halt meg a dél-franciaországi Auvers-sur-Oise-ban, tisztázatlan körülmények között, 37 évesen. A legelterjedtebb verzió szerint öngyilkos lett, de sokan úgy vélik, hogy egy helyi testvérpár lőtte le szándékosan vagy gondatlanságból.

Halála évfordulóján az alapítvány, amelyet van Gogh-műveket őrző múzeumok hívtak életre, több tucat megemlékezést rendez Hollandiában, Belgiumban és Franciaországban.

A "125 év inspiráció" nevű emlékév keretében időszaki kiállításokat nyitnak az arles-i és az amszterdami van Gogh-múzeumban, és emléksétát tesznek a párizsi Montmartre-ra, ahol a festő 1886-tól sok ihletet merített a francia impresszionistáktól.

Az amszterdami múzeumban van Gogh és a norvég Edvard Munch műveiből rendezett együttes kiállítással emlékeznek meg a festő haláláról.

(MTI)

Címkék: Vincent van Gogh