ARE YOU FREE? zenei fesztivál

2014. október 7. - 07:08 | Kultúra

Október 10–11-én zajlik Dunaszerdahelyen, az NFG klubban a szlovákiai zenei élet egyik legprogresszívebb eseménye, az Are You Free? zenei fesztivál. A fesztivál soran nagy hangsúlyt kap a zenei együttgondolkodás, a műhelymunka, amibe nemcsak a fellépő zenészek kapcsolódhatnak be, hanem minden érdeklődő, s a koncertek után be is mutathatják munkájuk eredményét.

Október 10-én, pénteken nyolc órától az AMP Trio (HU) & John Dikeman (USA) hallható. Az AMP Trió (azaz Ajtai–Miklós–Pozsár) tagjai a legfiatalabb generáció képviselői, akik a szabad improvizációs zene legfrissebb irányait kutatják. A magyar dzsessz nagy újítóinak szellemisége világosan érezhető a három fiatalember produkciójában, de éppígy a hatvanas évek avantgárdjának kompromisszummentessége is. Az AMP a kortárs magyar színtér egyik leginkább radikális formációja, három nagyszerű zenész különleges egymásra találása. Kilenckor kezdődik a Cactus Truck (NL/USA) koncertje, mely Jasper Stadhouders, John Dikeman és Onno Goavert közös projektje a holland free jazz új fejezetét nyitja meg sokak szerint. „Stílus- és sablonmentes” zenéjükben az improvizáció segítségével elsöprő energiákat generálnak és műfajok egész armadáját hívják elő. A Cactus Truck megdöbbentően intenzív zenét játszik. Teljes fizikai és lelki odaadással tiszta és nyers érzelmeket varázsolnak elő hangszereikből. Az estet Jam session zárja.

Október 11-én, szombaton délután egytől kezdődik a 4StatesSessions – nemzetközi improvizációs zenei műhely, este nyolctól pedig a Cremaschi & Kern & Sőrés & Tóth Quartet (USA/AT/HU/SK) koncertje. A szlovák szaxofonos, Miro Tóth ötlete nyomán valósul meg a négy zenész közös koncertje, első alkalommal az Are you Free? Fesztiválon. Free jazz, szabad improvizáció kiváló nemzetközi kombinációban. A kvartett minden tagja az improvizált zene fontos úttörője a saját hazájában. Miroslav Tóth – szaxofon, Zsolt Sőrés – zitherphone, tablophone, hegedű, házi készítésű hangszerek, George Cremaschi – bőgő, Didi Kern – dobok. Kilenckor az 1724 (HU/AT/PL) lesz hallható, mely három különböző nemzetiségű zenész közös projektje. Kézdy Luca jazzhegedűs a Santa Diver nevű triójával Európa-szerte ad koncerteket. Több műfajban is kipróbálta magát, a jazzen kívül a szabad improvizációban, a popban és a fúziós zenében. A dobokon játszó, ausztriai Emil Gross szintén több stílusban jeleskedik, így a pszichedelikus, blues, drum&bass, afro-beats, avant-garde zenében. Erőssége az újszerű hangszférák kialakítása, érzékeny ritmusszekvenciák létrehozása. Tomasz Leś 2004 óta profi zenész, a híres Lengyel Jazzakadémián végzett. Kedveli az improvizációt, de a 100nak nevű triójával kötetebb, ugyanakkor különböző stílusokat vegyítő zenét játszik és az egyik híres lengyel hip-hop zenekarnak is a tagja. Az estet és a fesztivált a 4StatesSessions zenei műhely résztvevőinek koncertje zárja.

Szervező: Na´conxypan Polgári Társulás
Társszervezők: Jazz Klub DS, Mediawave Alapítvány (HU), Limmitationes (AT), NFG klub

Támogatóink: SzK Kormányhivatala – Kisebbségi kultúra 2014 program, SzK Kulturális Minisztériuma, Dunaszerdahely város önkormányzata

(-)