A nagyközönség elé tárta viktoriánus kori térhatású fényképeit Brian May

2014. október 21. - 18:59 | Kultúra

A nagyközönség elé tárta térhatásúfénykép-gyűjteményének néhány darabját Brian May, a Queen együttes gitárosa: a londoni Tate Britain új tárlatán sorakozó sztereoképek először láthatóak együtt az alapjukként szolgált híres viktoriánus kori festményekkel.

A nagyközönség elé tárta viktoriánus kori térhatású fényképeit Brian May

A térfénykép - olyan kettős fénykép, amelynek két felét két szemmel egy időben szemlélve, térhatású képet látunk - az 1850-es és 1870-es évek között hódított a brit középosztály körében, amelynek tagjai sztereonézőn keresztül élvezték a háromdimenziós képek élményét.

A térfényképek népszerűségének egyik oka az volt, hogy a nagyközönség számára akkoriban ritkán hozzáférhető híres festményeket másoltak le a fotográfusok, élő színészekkel és díszletekkel rekonstruálva a festett jeleneteket.

A 67 esztendős May - akinek sztereofényképek iránti rajongása egészen gyermekkoráig, a gabonapelyhes dobozokba rejtett ajándékokig nyúlik vissza - mára több mint százezer darabból álló gyűjteményt halmozott fel, amely a világ egyik legnagyobb térfénykép-kollekciója.

May manapság ritkán találkozik olyan darabokkal, amelyek még hiányoznak a - ritkaságokban gazdag - gyűjteményéből. Mint elmondta, a legmagasabb ár, amelyet eddig egy térfényképért fizetett, 36 ezer font volt. A londoni Tate Britain új tárlatán a zenész 26, viktoriánus kori sztereoképe látható az alapjukként szolgált eredeti festmények társaságában.

A kiállításhoz időzítve jelenik meg a The Poor Man's Picture Gallery című könyv, amelynek May a társszerzője. "A tárlat lényege annak bebizonyítása, hogy a sztereoszkópia valódi művészet" - mondta Denis Pellerin francia sztereofénykép-szakértő, a könyv másik szerzője. "Az 1850-es és 1860-as években az embereknek nem volt televíziójuk, internetük, videojátékuk, de voltak térfényképeik" - tette hozzá a szakértő.

Az érdeklődők 2015 októberéig kereshetik fel az ingyenes kiállítást.

(MTI)

Címkék: Brian May